Posljednja američka ofenziva: SAD planira "očistiti" Afganistan od talibana

NAKON što su talibani jasno pokazali koje su im namjere tijekom proteklog vikenda, organizirajući koordiniranu akciju protiv afganistanskih snaga i snaga NATO-a u Kabulu, došlo je vrijeme da SAD odgovori. Kako piše AP, američke se snage žestoko pripremaju za svoju posljednju veliku ofenzivu u Afganistanu - pokušaj osiguravanja svih pristupa glavnom gradu i potpuno izbacivanje Talibana s tog područja.

Dok napadi u ostatku zemlje nemaju toliki odjek u svijetu, oni u Kabulu itekako se prate budući da izazivaju paniku kod sveukupnog stanovništva, umanjuju reputaciju vlasti i tjeraju strance na bijeg iz zemlje.

Američka "proljetna ofenziva"

Američka "proljetna ofenziva", koja bi trebala početi u sjedećih nekoliko tjedana, bit će NATO-ova posljednja prilika da pojača obranu Kabula prije značajnog povlačenja svojih trupa iz Afganistana. U fokusu će se naći regije iz kojih se najlakše prilazi glavnom gradu te prometnice i autoceste koje vode u Kabul.

Strategija uključuje i izbacivanje militanata s područja južnih provincija, preko kojih talibani vrlo lako iz svojih utočišta mogu pristupiti Kabulu.

Ljeto bez odmora

General John Allen, vrhovni zapovjednik američkih postrojbi i snaga NATO-a u Afganistanu, već je ranije najavio da će ovo ljeto biti vrlo naporno za njegove vojnike. Sada je jasno na što je mislio. Ostalo je vrlo malo vremena, budući da nakon rujna ujedinjene snage SAD-a i NATO-a neće imati dovoljno vojnika za uspješno provođenje ovako opsežnih akcija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.