Porezna inspekcija na veletržnicama i tržnicama našla više od 100 prekršitelja, 45 ih dobilo zabranu rada

Ilustracija: Tom Dubravec/Cropix

ŠEFICA Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec nedavno je govoreći o fiskalizaciji na tržnicama kazala kako se "krenulo u kontrolu veletržnica jer se ondje događa veliki kriminal" pa smo u Poreznoj upravi odlučili provjeriti koliko je ukupno inspekcijskih nadzora na tržnicama i veletržnicama do sad izvršeno i u kojim sve gradovima te kakav je rezultat tih inspekcijskih nadzora.

> "Tržnice su krcate lažnim poljoprivrednicima": Kad će se stati na kraj velikom kriminalu na veletržnicama?

Nepravilnosti uočene kod 10 posto obveznika fiskalizacije na tržnicama i 25 posto dosad prekontroliranih na veletržnicama

"Prema odredbama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom od 1. srpnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisana je i za porezne obveznike koji obavljaju djelatnost na tržnicama i veletržnicama. Ovlašteni djelatnici Porezne uprave kod navedenih ciljnih skupina obavljaju nadzore primjene odredbi gore navedenog Zakona od 1. kolovoza 2013. godine samostalno, ali i u suradnji sa Carinskom upravom.

Kod poreznih obveznika koji djelatnost obavljaju na tržnicama do 26. kolovoza 2013. godine obavljeno je 1.074 nadzora. U provedenim postupcima utvrđene su nepravilnosti kod 105 poreznih obveznika odnosno kod 10 posto poreznih obveznika. Kod 42 porezna obveznika je izrečena i mjera zabrane rada.

Kod poreznih obveznika koji djelatnost obavljaju na veletržnicama do 26. kolovoza 2013. godine obavljeno je 16 nadzora. Za sada su nadzori obavljani u Karlovcu, Splitu, Dubrovniku i Metkoviću. U provedenim postupcima utvrđene su nepravilnosti kod četiri porezna obveznika. Kod tri porezna obveznika je izrečena mjera zabrane rada", stoji u odgovoru Porezne uprave na Indexov upit.

Dok porezna kontrolira fiskalizaciju, poljoprivredna inspekcija kontrolira što se krije iza brojnih OPG-ova

Uvođenje fiskalizacije na tržnice uzrokovalo je nicanje Obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava kao gljiva poslije kiše, budući da OPG-ovi nisu obavezni imati fiskalne blagajne. S obzirom na brojne pritužbe kako je mnogo Obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava registrirano kako bi se izbjeglo fiskalizaciju, a istovremeno se robu nabavlja na veletržnicama, upitali smo Poreznu upravu i vrše li inspektori Porezne uprave u suradnji s poljoprivrednim inspekcijama kontrolu OPG-ova.

"S obzirom da se u Poreznoj upravi podaci o preuzetim certifikatima ne prate po vrsti djelatnosti zbog širine njihovih područja (prema Nacionalnoj klasifikaciji definirano je 21 područje djelatnosti, a unutar svakog područja: odjeljci, skupine i razredi) iste Vam nismo u mogućnosti dostaviti", kažu u Poreznoj upravi.

No, zato poljoprivredne inspekcije imaju pune ruke posla s utvrđivanjem što se zapravo krije iza brojnih OPG-ova i tko je od registriranih doista pravi proizvođač, a tko "lovi u mutnom". Predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan još je uoči službenog uvođenja fiskalizacije na tržnice, 1. kolovoza, upozorio na povećanje broja registriranih OPG-ova. "Obrti se stavljaju u mirovanje, otvara se OPG, zemlja se uzima u najam ili ako imaju vlastitu zemlju na kojoj ne raste ništa. Pozivam ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da izađe iz udobnih fotelja i napravi reviziju poljoprivredne proizvodnje jer je sjeme zla posađeno među ljudima i bojim se da će biti incidenata na tržnicama u budućnosti", kazao je Pervan tom prilikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.