Ponovno odgođena dražba kuće obitelji Kunić iz Krnjaka: Kunić potpisao ugovor o naknadi od 47 tisuća kuna

Foto: Ilustracija

JAVNA dražba za prodaju kuće Petra Kunića u Zagorju, u blizini Krnjaka, odgođena je do 15. prosinca jer je u tijeku postupak nagodbe Republike Hrvatske i Petra Kunića.

Na današnjem ročištu na karlovačkom Općinskom sudu za prvu javnu dražbu za prodaju kuće srpskog povratnika Petra Kunića nije bilo zainteresiranih. No, da je netko i došao, dražba ne bi bila održana jer su se strane u sporu složile s prijedlogom Republike Hrvatske da se postupak odgodi.

Sudac Josip Štrucelj objasnio je na ročištu da je u tijeku postupak nagodbe Republike Hrvatske kao zainteresirane strane i Petra Kunića, ovršenika, te je zatražio suglasnost odvjetnice Jadranke Miladin-Slaviček, koja zastupa nasljednika dugogodišnjega privremenog korisnika te kuće, da se postupak odgodi.

"U petak nas je Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje obavijestio da je potpisana prednagodba s Petrom Kunićem, te je moja stranka suglasna da se današnja javna dražba odgodi, ali na rok od mjesec dana", rekla je Miladin-Slaviček.

Sudac je novo ročište, ponovno za prvu javnu dražbu, najavio za 15. prosinca ove godine.

Ovršni postupak vodi Željko Petrović, nasljednik doseljenog Hrvata Vinka Petrovića, koji je bio privremeni korisnik te kuće i ugostiteljskog objekta, koji su poslije vraćeni u posjed vlasniku Petru Kuniću.

Vinku Petroviću sud je priznao da je uložio 1,3 milijuna kuna i njegov sin Željko ovrhom želi doći do tog novca.

Kunić ima pravo na naknadu za izgubljenu dobit

Hrvatski sabor u lipnju ove godine izmijenio je i dopunio Zakon o područjima posebne državne skrbi da bi Republika Hrvatska mogla s ukupnim iznosom od pet milijuna kuna od deložacije spasiti 15 obitelji koje, poput Kunićeve, ne mogu isplatiti privremene korisnike kojima je sudski priznato da imaju pravo na povrat uloženog novca u kuće.

Slučaj se dodatno zakomplicirao jer Kunić do petka 31. listopada nije pristajao na nagodbu, a tada je potpisao prednagodbu.

Smatra da i on ima pravo na naknadu za obnovu te naknadu za izgubljenu dobit jer se više od deset godina nije mogao baviti ugostiteljstvom.

Ugovor vrijedan 47 tisuća kuna potpisan u 'zadnji čas'

Odbijao je potpisati ugovor kojim bi se odrekao prava da za te tražbine traži zaštitu drugih domaćih i stranih sudova u iznosu oko sto tisuća eura.

U petak je, međutim, potpisao predugovor kojim pristaje na ukupnu naknadu od 47.000 kuna bez prava na daljnje tražbine.

Sudac Štrucelj zatražio je od stranaka da obavijeste sud o mogućem završetku nagodbe i primjeni zakona po kojem se vlasnici nekretnina izuzimaju od obveze povrata nenaplaćenih tražbina i troškova parničnog i ovršnog postupka, a Republika Hrvatska preuzima na sebe plaćanje nenaplaćenih tražbina i troškove parničnog postupka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.