Politika i teatar: Baldasara izdao HNS pa o intendantu Biliću razgovarao s ministricom kulture

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik neki dan je doživio veliku neugodnost od svog koalicijskog partnera HNS-a. Vijećnik Srđan Gjurković izgubio se iz vijećnice upravo kada je na red došlo micanje starog Kerumovog Kazališnog vijeća HNK Split te instaliranje novog. Gjurković se kasnije pravdao da nije namjerno, da je glasanje neočekivano brzo došlo. Posljedica je bila da Baldasar nije imao dovoljno ruku da progura smjenu pa je povukao sve točke o imenovanjima kazališnih vijeća.

I plaća i honorar

Mnogi su, dakako, uvjereni da HNS-ovo izdajstvo nije bilo slučajno jer se radi o splitskom HNK-u u kojem već godinu i nešto stoluje intendant Tonči Bilić, postavljen još za Kerumove vlasti, nakon što je Mucalo odradio cijeli "mandat" kao vršitelj dužnosti budući da ga nisu htjeli potvrditi ni HDZ-ov, a ni HNS-ov ministar, odnosno, ministrica kulture. Bilić je iznjedren kao idealno rješenje, unatoč tome što je otpočetka bilo jasno da će više biti u Zagrebu i ostalim destinacijama svojih umjetničkih programa nego u Splitu, za što dobiva plaću, a i honorar ukoliko što umjetnički odradi.

Gradonačelnik u mirovnoj misiji: Sa svima ću razgovarati

Na Bilićev ugovor bilo je pregršt zamjerki, između ostalog i zbog toga što mu se u slučaju razrješenja garantira posao šefa dirigenta u HNK Split ili otpremnina od 300 tisuća kuna.

Bilić je po svoju potvrdu morao kod aktualne ministrice pa je vrlo nejasno kako u Ministarstvu kulture misle da intendant HNK Split nije i njihov problem, kao što su proteklih dana izjavljivali. 

Tako, recimo, ne misli ni gradonačelnik Baldasar koji je nakon blamaže u Gradskom vijeću otprašio u Zagreb kod ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Upravo zbog Bilića, ugovora, dosadašnjeg rada i slabe prisutnosti u splitskom teatru. Što gradonačelnik misli, nije najjasnije. Za početak će, kaže, razgovarati sa svima. A s Bilićem je već razgovarao. I još će.

Baldasar ne želi radikalno pa da o Splitu opet pričaju kao gradu slučaju

Radikalne poteze Baldasar isključuje. Ne želi od Splita, kaže, stvarati grad slučaj. Nažalost, nekako nam se čini da je ova blamaža s intendantom Bilićem i njegovim menadžerskim ugovorom postala upravo to. Još jedan slučaj u Gradu Splitu.

Potpisnik ugovora s Bilićem bio je za Grad Split Kerumov ovlašteni zamjenik Jure Šundov. Kaže kako se Bilić izborio za dobar ugovor, štoviše, da ga je i sam napisao. A da je imao podršku HNS-a u tome, to se isto zna. Operativno je sve dogovarala odbačena zamjenica Anđelka Visković. Kerum danas krivi upravo nju. A netko je za Bilića ipak morao dignuti ruke u Gradskom vijeću. Što s tim Anđelka?

Financijski izvještaj za smanjivanje apetita

Baldasar, pak, s nestrpljenjem čeka financijski izvještaj za poslovanje HNK Split u protekloj godini. To bi za početak mogao biti dovoljan razlog da se Bilića pritisne na smanjivanje apetita ukoliko rezultati ne budu blistavi, a sva je prilika da neće biti.

Mucalo je zasad jedini koji na duši ima minus, bit će zanimljivo vidjeti kako se Bilić nosi s izazovima upravljanja tako velikim kolektivom uz sve te brojne obaveze sa strane. 

Radničko vijeće HNK Split i predsjednik Vjeko Santrić već su upozorili na čitav niz spornih situacija, vezanih kako za financije, tako i angažman van kazališta. Traže smjenu, a o svemu su izvijestili i DORH.  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.