Pola godine pregovaranja: Ruski Zarubežnjeft i dalje zainteresiran za preuzimanje OMV-a u Hrvatskoj i BiH

VEĆ POLA godine razvlači se priča o ruskom preuzimanju OMV-ovih benzinskih postaja u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, ali dogovor i dalje nije postignut.

Podsjetimo, ruski Zarubežnjeft još je u siječnju ove godine poslao ponudu OMV-u za preuzimanje, a izrazili su i želju za ulaganjem milijarde eura u Hrvatsku. Generalni direktor Zarubežnjefta Nikolaj G. Brunič je tom prilikom naveo da su zainteresirani za istražne radove, ulaganja u Janaf i gradnju produktovoda Slavonski Brod - Zagreb - Omišalj.

Povlačenje iz Hrvatske i BiH je OMV najavio krajem prošle godine: "OMV-ova strategija je da smanji i pojednostavni svoj portfelj", napisali su u priopćenju iz OMV-a te objasnili kako se žele povući iz poslova prerade i maloprodaje, a više se usmjeriti na istraživanje i proizvodnju energije. Na maloprodaju će se usmjeriti samo na tržištima s integriranom opskrbom.

O izlasku s hrvatskog i bosanskohercegovačkog tržišta razmišljaju zato što su se njihove podružnice u ove dvije države ne uklapaju u njihov opskrbni lanac. OMV je u maloprodaji i komercijalnom poslovanju u Hrvatskoj od 1992. godine. Sa 62 benzinskih postaja drže 13 posto hrvatskog tržišta dok je u sjedištu zaposleno 70 ljudi.

U BiH je OMV ušao 2001. godine te imaju 28 benzinskih postaja i tržišni udio od oko 8 posto. "Pregovori sa zainteresiranim tvrtkama će početi u nekoliko mjeseci", izvijestili su iz OMV-a. Pretpostavljaju da će kupci nastaviti s radom tvrtki u Hrvatskoj i BiH na istoj razini kao i prije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.