Podravka povukla Lino Frutolino s polica: Sumnjalo se na toksičnu i kancerogenu tvar u dječjoj hrani

Foto: Podravka

PODRAVKA je s tržišta preventivno povukla Lino Frutolino jer je Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar izrazio sumnju da u uzorcima spomenute dječje hrane ima tragova toksičnog i kancerogenog okratoksina A. Ipak, dodatne analize pokazale su da su sporni uzorci u potpunosti zdravstveno ispravni.

"Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar proveo je analizu uzorka Lino Frutolino prema Programu monitoringa hrane Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. Dana 16. rujna 2013., a na temelju preliminarnih rezultata, koji zahtijevaju dodatne potvrde drugim metodama, preporučene su preventivne mjere povlačenja serije navedene dječje hrane, posebno iz razloga što je ispitivani uzorak hrane namijenjen najmlađoj i najosjetljivijoj populaciji.

Navedene proizvode Podravka je preventivno povukla s polica iako to na temelju zakonskih propisa nije bila dužna provesti, jer je jedino na temelju službene kontrole koju provodi Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja provođenjem službenog uzorkovanja i dodatne potvrdne analize LC-MS tehnikom, moguće utvrditi zdravstvenu ispravnost te vrste proizvoda.

Službena kontrola od strane Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja RH provedena je 26. rujna 2013. metodama (HPLC-FLD i LC-MS metodom) kojima je utvrđeno da uzorak ne sadrži okratoksin A i nedvojbeno je dokazano da je sporni uzorak dječje hrane u potpunosti zdravstveno ispravan.

Želimo istaknuti da je ovaj slučaj dobar primjer brige proizvođača o zaštiti zdravlja ljudi, budući da su poduzete preventivne i dodatne mjere predostrožnosti, a sve u cilju zaštite zdravlja potrošača", stoji u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Ministarstvo zdravlja: Lino Frutolino ne sadrži povećanu količinu okratoksina A te je zdravstveno ispravan i može se slobodno nalaziti na tržištu


Ministarstvo zdravlja također je potvrdilo zdravstvenu ispravnost Podravkinog proizvoda Lino Frutolino:

"Laboratorijska analiza žitno mliječne kašice Lino Frutolino,  proizvođača Podravka d.d., pokazala je da je taj proizvod zdravstveno ispravan i da se može slobodno nalaziti na tržištu.

Nakon prijave o sumnji na zdravstvenu neispravnost tog proizvoda, trgovačko društvo Podravka d.d. privremeno je povuklo sporne serije dječje hrane Lino Frutolino, u svrhu utvrđivanja zdravstvene ispravnosti serije na temelju uzimanja reprezentativnog službenog uzorka.

Radilo se o seriji žitno mliječne kašice Lino Frutolino, datuma proizvodnje 22. svibnja 2013., upotrebljive do 22. svibnja 2014., koja je povučena zbog sumnje na mogući povećani sadržaj okratoksina A od dozvoljenog Uredbom 1881/2006.

Prema naputku sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, 26. rujna 2013. uzet je službeni uzorak, te je nakon provedene analize u ovlaštenom službenom laboratoriju utvrđeno da proizvod Lino Frutolino ne sadrži povećanu količinu okratoksina A te da je zdravstveno ispravan i može se slobodno nalaziti na tržištu".

Podravka: Lino Frutolino je u potpunosti zdravstveno ispravan proizvod


O slučaju se oglasila i Podravka, čije priopćenje također prenosimo u cijelosti:

"Uprava za sanitarnu inspekciju, a na temelju nalaza Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, utvrdila je da je Lino Frutolino u potpunosti zdravstveno ispravan proizvod.

Nakon obavljanja analiza na reprezentativnom uzorku, od strane Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, proizvoda Lino Frutolino 200g, serije 22052013, kontrolnog broja 0909, Uprava za sanitarnu inspekciju utvrdila je potpunu zdravstvenu ispravnost Podravkinog proizvoda Lino Frutolino. Ovime je obustavljen postupak te izdano rješenje Uprave za sanitarnu inspekciju o povratku proizvoda na police trgovina.

Podsjetimo, iako je Podravkin laboratorij za kontrolu kvalitete tvrdio i dokazao kako je proizvod u potpunosti zdravstveno ispravan prema hrvatskom i europskom Zakonu o hrani i kao takav stavljen na tržište, što je paralelno potvrdila i nezavisna analiza u akreditiranom vanjskom laboratoriju, i to na više uzoraka iste serije, Podravka je sukladno svojoj politici sustava sigurnosti hrane i kvalitete odlučila, a na preporuku Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, privremeno povući proizvod spomenute serije s polica, kako bi se naknadno napravile dodatne analize.

I te naknadne analize na reprezentativnom uzorku Frutolina 200g, serije 22052013, kontrolnog broja 0909, koje je inicirala Podravka, provedene u čak 4 laboratorija - laboratorij dr. Andrija Štampar, u vlastitom laboratoriju Podravke, domaćem i europskom akreditiranom laboratoriju, kao i one  rađene po službenom nalogu Uprave za sanitarnu inspekciju u Odjelu za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmeta opće uporabe pri Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, potvrdile su prvotne Podravkine tvrdnje kako je spomenuti proizvod u potpunosti zdravstveno ispravan.

Podravkino temeljno usmjerenje je proizvodnja visokokvalitetnih i zdravstveno ispravnih proizvoda temeljenih na dobroj proizvođačkoj praksi i na načelima upravljanja kvalitetom i sigurnosti hrane. Podravkina kontrola kvalitete podrazumijeva sustav laboratorija koji čitav niz godina  prati i kontrolira cjeloviti proizvodni proces, od same nabavke sirovina koje moraju biti najviše razine kvalitete za proizvodnju Podravkine dječje hrane , ambalaže, okoliša, do isporuke gotovog proizvoda krajnjem kupcu sukladno propisanim normama i standardima. Svoje rezultate kontrola kvalitete kontinuirano provjerava i potvrđuje u tzv. međulaboratorijskim testiranjima na međunarodnom i nacionalnom nivou. Podravka danas uživa povjerenje brojnih potrošača u više od 40 zemalja svijeta koji su prepoznali vrijednost njenih proizvoda".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.