Počelo ponovljeno suđenje Ferenčaku i Turkoviću za aferu Nanbudo: Poriču krivnju, Radman među svjedocima!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zagrebu danas je započelo ponovljeno suđenje Srećku Ferenčaku za aferu Nanbudo. Zajedno s Petrom Turkovićem glavni tajnik HNS-a opet se brani od optužbe za malverzacije gradskim zemljištem za vlastiti račun. Obojica su se danas izjasnila kako nisu krivi, a na klupi za svjedoke trebao bi se naći i glavni ravnatelj HRT-a, Goran Radman!

Opet poručili: Nismo krivi!


Godinu dana nakon što im je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu od godine dana zatvora zbog preprodaje gradskog zemljišta namijenjenog gradnji Centra za invalide u Zagrebu prije 17 godina, Ferenčak i Turković ponovo su se našli na optuženičkoj klupi.

Pred novim vijećem sutkinje Pavelin Borzić obojica su odbacili optužbe za prodaju zemljišta dodijeljenog Nanbudo institutu po simboličnoj cijeni, a prodanom Konzumu po višestruko većoj i podjelu novca na način da je dio išao Ferenčakovoj tvrtki Ferbos, a dio Turkoviću.

Radman treba posvjedočiti da nije bilo malverzacija

Obrana je uz Radmana, koji je u vrijeme afere "Nanbudo" bio direktor Microsofta, pozvala i Branimira Vlaju, bivšeg direktor tvrtke Olympus, koji su prema tvrdnjama obrane, u nikad izrađenom centru za invalide namjeravali iznajmiti poslovne prostore.

Odvjetnik Ferenčaka, Rajko Mlinarić naglasio je kako će njihovi iskazi pokazati da optuženi nisu počinili malverzacije u gradskim zemljištima za što ih se tereti.

"Njih dvojica mogu pokazati sudu na svu ozbiljnost tog projekta, a ne da je riječ o manipulaciji ili da je riječ o smišljenim aktivnostima optuženika kako bi se domogli zemljišta, odnosno novca, kao što to tvrdi optužnica", istaknuo je Mlinarić.

Naloženo novo vještačenje dokumentacije


Na prvom suđenju dvojac se branio da su u projekt za invalide uložili vlastiti novac, te da nisu nezakonito zaradili 9,5 milijuna kuna i oštetili Grad Zagreb za 10 milijuna.

O visini štete i je li je uopće bilo, ovisi ishod ponovljenog suđenja, koje je Vrhovni sud naložio zbog ranije pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Prva je presuda, inače, bivšeg HNS-ovog saborskog zastupnika stajala povlačenja njegova imenovanja u NO odbor Janafa.

Sud je danas naložio da se obavi novo vještačenje dokumentacije, kako bi se utvrdilo jesu li u projektu izgradnje Centra za invalide optuženi zlouporabili svoje položaje i ovlasti, kako bi si pribivali protupravnu imovinsku korist.

Suđenje se nastavlja 20. rujna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.