Počast žrtvama iz Ahmića: "Budite drugačiji od rulje s Plesa i dođite u bijelom ispred Katedrale!"

Foto: FAH

PRED Zagrebačkom katedralom na Kaptolu održat će se danas od 18.30 do 19.30 "Stajanje u znak sjećanja na žrtve ratnog zločina počinjenog u selu Ahmići", kada je 19. travnja 1993. godine stradalo 116 osoba od čega je bilo 31 žene i 11 djece. Počinitelji zločina bili su pripadnici HVO-a. Male skupine od oko pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palili ih te ubijali ili tjerali mještane. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena.

Dok Papa moli za mir, u Hrvatskoj se slavi zločinac

"Bit ćemo pred Katedralom zbog biskupa Košića koji je u zagrebačkoj zračnoj luci dočekao Daria Kordića te zbog biskupa Pozaića koji je u Katedrali držao misu za čovjeka kojeg je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) kaznio kao krivca za masakr u Ahmićima te kvalificirao taj čin kao zločin protiv čovječnosti. Istup dijela vrha Katoličke crkve dogodio se samo dva dana prije nego što je Papa molio za mir s predsjednicima Palestine i Izraela", kaže jedan od organizatora skupa Eugen Jakovčić za Index.

Podsjetimo, da je Haškim predmetom Lašvanska dolina uz Kordića na šest godina osuđen i Mario Čerkez, zapovjednik Viteške brigade HVO-a, i to za progone i protupravno zatvaranje civila.

U zagrebačkoj zračnoj luci Pleso 6 lipnja. 2014. ovaj je osuđeni ratni zločinac dočekan srdačno i s ovacijama. Iako sam doček bio jedan od najvećih incidenata u posljednjih nekoliko godina, policija je reagirala kada je Zorana Ivančića htjela linčovati rulja nakon što je prema Kordiću poviknuo: "Sotono, Ubojico!". Ivančić je prošao s lakšim tjelesnim ozljedama, jedini je uhićen i čeka ga prijava za remećenje javnog reda i mira.

Simboličko ispravljanje nepravde


"Nakon ovog sramotnog dočeka ratnog zločinca, pred Katedralom želimo barem simbolički ispraviti tu nepravdu i odati tihu počast žrtvama ratnog zločina u Ahmićima -  žrtvama Daria Kordića", tvrde organizatori. Sama akcija spontani je čin građana planiran na društvenim mrežama a formalnu organizaciju skupa preuzeli su Kuća ljudskih prava, Antifašistička liga Hrvatske uz podršku članica Platforme 112. Od policije je i dobivena dozvola za današnji  skup.

"Pozvali smo sve one koji žele danas doći da dođu u bijelom. Imat ćemo natpise sa 116 imena koji su ubijeni u Ahmićima. Danas ćemo biti u mislima sa žrtvama zločina u selu Ahmići, ali šaljemo i potporu napadnutom kolegi Ivančiću", kaže Jakovčić na kraju.

Kako doznajemo interes za današnji prosvjed pokazali su mediji iz BiH koji bi trebali doći u velikom broju.

> Zagreb i Crkva ga dočekali kao heroja: Najmlađa Kordićeva žrtva bila je trogodišnja beba
 
Kako je bilo u katedrali na dan dočeka Kordića pogledajte ovdje:

 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.