Plaćaju li Mirna i Geneza poreze i doprinose? Sindikalca Oreškovića tužit će zbog "laži i obmana"

Foto: M. Mijošek/Glas Istre

SINDIKAT zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske optužio je danas tvrtke Mirnu iz Rovinja i Genezu, koja upravlja Mirnom, da ove godine nisu platile ni lipu poreza niti doprinosa, no Uprave Mirne i Geneze tvrde da nisu prekršile zakon već su sve obveze plaćene, a optužbe nazivaju "lažima i obmanama glavnog sindikalca Šime Oreškovića".

Država je upoznata s time da se u Mirni ne plaćaju porezi i doprinosi, ali ne poduzima ništa, tvrdi u priopćenju sindikat i pita kako je moguće da država dopušta takvo kršenje zakona.

Predsjednik sindikata Šimo Orešković navodi da se jučer sastao s ministrom rada Mirandom Mrsićem i Tihomirom Kraljem iz Porezne uprave i tvrdi kako su oni upoznati sa činjenicom da u Mirni, kojom upravlja Geneza, "ove godine uopće ne uplaćuju doprinose i poreze državi".

Mrsić je obećao rješavanje te situacije, navodi Orešković koji posebno želi utvrđivanje prirode poslovne suradnje Mirne i Geneze jer "upravljanje te tvrtke Mirnom očigledno nije u okviru poslovnih uzusa i zakonitog poslovanja".

Orešković je zabrinut da bi slična sudbina mogla snaći i radnike pazinskog Purisa u stečaju. Tamo je, kaže, nepotpuni Odbor vjerovnika (bez najvećeg vjerovnika Hypo Alpe - Adria banke) "na čudan način" odabrao baš Genezu da zakupi Puris, iako je postojala i ponuda tvrtke Valipile koja je partner Purisu godinu dana i nudi zajednički razvoj, čak i kupnju Purisa.

"U tom je Odboru vjerovnika i naš predstavnik glasao za Genezu, bez prethodnih konzultacija i znanja sindikata", priznaje Orešković te se pita kako je predstavnik Porezne uprave mogao glasati za Genezu, kad ta tvrtka ne plaća poreze i doprinose.

"To je izvan pameti, ali i prvoklasni skandal. U uređenim državama ovakvo bi stanje promptno dovelo do sankcioniranja nekoliko osoba", poručuje Orešković.

U Ministarstvu rada kažu da je na teren izašao inspektorat koji tek treba utvrditi stvarno stanje u Mirni i Genezi. Trebat će neko vrijeme dok inspektori utvrde činjenice i sastave izvještaje, a najkasnije početkom idućeg tjedna izvještaji će biti predočeni javnosti, najavljuju iz Ministarstva.

Na Oreškovićeve optužbe reagirale su i Uprave Mirne i Geneze ustvrdivši da su sve obveze plaćene, a čeka se samo proknjiženje Porezne uprave.

Ističu da Uprava Mirne nije prekršila zakon, a Geneza posuđuje Mirni dio novca za plaćanje dobavljača i isplatu plaća zaposlenicima.

Geneza je posudila novce Mirni Rovinj za plaćanje poreza i doprinosa na plaće radnika, a 5,4 milijuna kuna potražuje od Porezne uprave na ime povrata PDV-a.

No, tvrdi se u priopćenju, otkad je Geneza javno istupila protiv bivšeg ministra financija Slavka Linića, Podravke, HPB-a i sindikata, ni Genezi niti Mirni nije proknjiženo ni lipe iz Porezne uprave.

"Geneza je već prije nekoliko mjeseci upozorila na Linićevu zloporabu Porezne uprave. Mi smo samo jedna od priča kako politika zloupotrebljava represivni aparat - Poreznu upravu", ističu Uprave Mirne i Geneze.

Za Oreškovića pak kažu da se u toj priči svrstao na stranu politike i "nekog kapitala" koji želi pod svaku cijenu Mirnu Rovinj otjerati u stečaj, likvidirati je i domoći se njezinih nekretnina.

Geneza će protiv Oreškovića podnijeti kaznenu prijavu, odnosno pridružiti ga svojoj prijavi USKOK-u protiv Linića, HPB-a i Podravke, sa željom da se rasvijetli njihova uloga u guranju Mirne u stečaj i pokušaju gašenja uspješne djelatnosti i 270 radnih mjesta, kaže se u priopćenju Uprava Mirne i Geneze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.