Pjevao ukrajinsku himnu dok su mu nakon sumnjivog procesa čitali osudu na 20 godina zatvora

Foto: FAH

RUSKI sud osudio je krimskog redatelja Olega Sentsova na 20 godina zatvora, nakon suđenja za kojeg se često moglo čuti da nije ništa nego najobičnija farsa, piše The Guardian.

Sentsov, te njegov suoptuženik Aleksander Kolchenko, koji je dobio deset godina zatvora, optuženi su da su planirali terorističke napade na poluotoku Krimu nakon što je ovo područje lani anektirala Rusija.

Suđenje je bilo prepuno nelogičnosti. Tako je tridesetdevetogodišnji Sentsov rekao kako su ga mučili, a glavni svjedok tužiteljstva opovrgao je u sudnici svoje ranije navode rekavši kako su njegova priznanja iznuđena pod torturom. On je, kao glavni svjedok tužiteljstva, priznao kako nije bilo nikakvog terorizma, osim jednog incidenta s požarom u kojem nitko nije ozlijeđen i u kojem je Sentsov negirao ikakvu upletenost.

Bez obzira na to tužiteljstvo je zatražilo da se Sentsova kazni s 23 godine zatvora, dok je za Kolchenka zatraženo 12. Jučer, kad su suci na vojnom sudu u Rostovu dvojicu optuženih pitali je li razumiju presudu, Sentsov i Kolchenko zapjevali su ukrajinsku himnu.

Tvrdi da je priznanje iznuđeno mučenjem

U prilično emotivnom obraćanju sudu prošlog tjedna, Sentsov je rekao kako nije bio spreman prihvatiti uvjete istražitelja koji su ga mučili i natjerali na priznanje.

"Kada vam stave vreću na glavu i istuku te, pola sata kasnije spreman si napustiti sva svoja uvjerenja, uplesti sebe i druge u što god da te traže, samo da te više prestanu mlatiti", pisao je Sentsov.

Nakon što je uhićen, brojni međunarodni redatelji kao što su Ken Loach, Mike Leigh i Wim Wenders potpisali su otvoreno pismo upućeno Vladimiru Putinu u kojem su tražili da se Sentsova pusti na slobodu. Isto su zatražili i brojni ruski redatelji među kojima je i Andrei Zvyaginstev, dobitnik Zlatnog globusa za film Leviathan, koji je rekao da su dokazi protiv Sentsova prilično neuvjerljivi.

Odvjetnici osuđenog dvojca rekli su kako ništa drugo i nisu očekivali jer su oslobađajuće presude u ruskom pravnom sustavu praktički nepoznata stvar. Oni se, piše The Guardian, jedino nadaju nekakvoj razmjeni zatvorenika s zarobljenim ruskim vojnicima u Ukrajini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.