Picula pozvao europarlamentarce: Pošaljite poruku da granice EU neće postati nesavladive barijere iscrtane neprincipijelnim interesima

Foto: Arhiva

EUROZASTUPNIK Tonino Picula sudjelovao je danas na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu u raspravi o prijedlogu Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća kojim se izmjenjuje Uredba Vijeća (EZ) br. 539/2001 u kojoj se navode treće zemlje čiji državljani moraju posjedovati vize pri prelasku vanjskih granica i zemlje čiji su državljani izuzeti od tog zahtjeva.

U svom govoru pred kolegama zastupnicima i hrvatskim povjerenikom Europske komisije, gospodinom Nevenom Mimicom, zastupnik Picula je istaknuo kako se reciprocitet, odnosno ponovno uvođenje viznog režima za one zemlje koje ga uvedu građanima EU može razumjeti i prihvatiti, no istodobno i upozorio na posljedice moguće tvrde primjene tzv. zaštitne klauzule u slučajevima izvanrednih situacija.

"Suspenzija bezviznog režima trećim zemljama koja bi se dogodila kao posljedica dnevnopolitičkih procjena neke zemlje članice, mogla bi dodatno ugroziti politički i gospodarski ambijent potreban za provedbu strukturnih reformi, pogotovo, u zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU", rekao je.

Nasuprot tome, zastupnik Picula je podržao stajališta koja dokazuju kako bi dobro rješenje bilo skraćenje postupka u kojemu se razmatraju zahtjevi za azil te pozvao na  slijeđenje primjere država, poput Belgije, koje su nedavno uvele promjene u samim procedurama za rješavanje azilantskog statusa i tako izbjegle uvođenje neselektivnih sankcija svim građanima bilo koje zemlje, a osobito, kako je ponovno u svom govoru istaknuo zastupnik Picula, "zemaljama kandidatkinjama za članstvo u EU koje već dovoljno trpe zbog globalne financijske krize".

Za kraj zastupnik Picula je pozvao kolege da u Europskoj godini građana pošalju poruku ohrabrenja svim građanima Europe, "poruku da granice EU neće postati nesavladive barijere iscrtane neprincipijelnim interesima".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.