Petrović Jakovina: Insinuacije da sam na listi za Europarlament samo zbog supruga me vrijeđaju kao ženu

Foto: Dragan Matić / Cropix

"MOJE bračno stanje i činjenica da sam se prije mjesec dana udala za nekoga tko je ministar u Vladi nemaju nikakve veze s ovom kandidaturom", kaže za Index Sandra Petrović Jakovina, nakon što je Glavni odbor SDP-a potvrdio da će biti na petom mjestu njihove liste kandidata za Europski parlament.

Nakon što je u javnost puštena informacija da će Petrović Jakovina biti među SDP-ovim kandidatima za Europski parlament, odmah su krenule insinuacije kako strelovit politički uspon može zahvaliti "friškom" braku s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

"Takve insinuacije vrijeđaju me prije svega kao ženu, a onda kao mladu političarku. No, takvi su stavovi samo odraz stanja svijesti društva u kojem živimo", kaže Petrović Jakovina.

"U stranci sam razmatrana, a na kraju i predložena za kandidatkinju prvenstveno zbog činjenice da sam saborska zastupnica, diplomirana pravnica s određenim radnim iskustvom upravo u Europskom parlamentu. Ono što me raduje kao ženu jest činjenica da naša lista ima čak 7 vrlo sposobnih i kompetentnih žena i da smo ponovno, po tko zna koji puta dokazali da smo stranka koja ne diskriminira", dodaje mlada saborska zastupnica.

"Odlično govorim samo engleski, ali savladala sam osnove još četiri jezika"

U medijima su se pojavile i informacije da Petrović Jakovina odlično govori pet jezika. No, ona i sama kaže da to nije točno.

"Odlično govorim samo engleski, no točno je da sam svladala samo osnove još četiri strana jezika tako da imam osnovno znanje vokabulara i gramatike, to stoji i u mom životopisu. Osobno sam se uvjerila da je europarlamentarcima sasvim dovoljno dobro poznavanje samo jednog radnog jezika parlamenta, a to je uglavnom engleski. Oni iskusni parlamentarci poznaju i i ostale radne jezike, no to nije od presudne važnosti. Nužno poznavanje francuskog jezika odnosi se samo na administraciju, dok Vam recimo poznavanje primjerice talijanskog jezika koji nije radni jezik EU može koristiti jednako kao i poznavanje hrvatskog", kaže Petrović Jakovina.

"Ne utvaram si da ćemo postati vodeći glas u Europi, no želim da si napravimo mjesto"

Na pitanje zbog čega želi ući u Europski parlament, odnosno koji će biti njeni ciljevi ako dobije priliku da zastupa Hrvatsku u Bruxellesu, Petrović Jakovina odgovara:

"Načelno, želim se zalagati za modernu, progresivnu i otvorenu Europu u okviru političke grupe socijalista i demokrata. Europa koju želim je prepoznatljiva po toleranciji, dostupnosti obrazovanja, mobilnosti radne snage, zaštiti radničkih prava i razvijanju znanosti i modernih tehnologija i to je ono što želim da i Hrvatska bude u Europskoj uniji. Svjesna sam odnosa snaga zemalja članica i ne utvaram si da ćemo postati vodeći glas u Europi, no želim da si napravimo mjesto i imidž male ali propulzivne zemlje članice. Borit ću se također da Hrvatska bude saveznica ostalim zemljama Zapadnog Balkana koje su na putu prema Europskoj uniji, da bude prepoznata kao uzor tim zemljama na njihovom europskom putu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.