Pet velikih banaka mora platiti pet milijardi dolara zbog manipulacija s valutama

Foto: Ubs.com

PET VELIKIH međunarodnih banaka koje posluju u SAD-u platit će pet milijardi dolara kazne i priznati krivnju za manipulacije stranim valutama i kamatnim stopama, javlja New York Times.

Četiri banke -  Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays i Royal Bank of Scotland - bile su prisiljene nagoditi se s Ministarstvom pravosuđa, te priznati da su prekršile zakone koji zabranjuju monopol. Te su banke, naime, sklopile tajni dogovor o trgovanju inozemnim valutama, te tako manipulirale vrijednošću valuta na tržištu na kojem se svaki dan okreće oko pet bilijuna dolara.

Bankarski kartel djelovao je tako da bi jedna od banaka kupila veliku količinu neke strane valute, a zatim sve rasprodala odjednom, čime su utjecali na vrijednost novca na tržištu. Ovakvu manipulaciju omogućio im je upravo dogovor s konkurentskim bankama, koje su pristale na suradnju.

Peta banka, švicarski UBS, priznat će krivnju za manipuliranje vrijednošću Libora. Iako su sve banke priznale da su muljale na financijskom tržištu, odgovorne osobe neće snositi nikakve sankcije, izuzev novčane kazne u ukupnom iznosu od pet milijardi dolara, koju će navedene banke platiti bez ikakvih problema.

 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.