Pet tvrtki osnovalo udrugu za izgradnju TE Plomin C

Foto: Labin.com

PET HRVATSKIH tvrtki za izgradnju velikih termoenergetskih postrojenja osnovale su Udrugu strojograđevne industrije Hrvatske za izgradnju TE Plomin C (PLOMINCRO) kako bi osigurali ostvarivanje punog potencijala domaće industrije strojogradnje na projektu TE Plomin C, ali i drugim značajnim energetskim projektima.

Udruga okuplja tvrtke Elektroprojekt, Đuro Đaković TEP, Bilfinger Đuro Đaković Montaža, Monting i Zagreb-Montaža, koje zajedno ostvaruju godišnje prihode od gotovo 275 milijuna eura i zapošljavaju više od 4400 radnika.

"Oko 111 milijuna eura, odnosno 40 posto naših godišnjih prihoda donose veliki i kompleksni termoenergetski projekti usporedivi s TE Plomin C, a još toliko drugi termoenergetski projekti. Imamo bogato domaće i međunarodno iskustvo zbog kojeg smatramo da smo najbolji partner za uspješnu realizaciju projekta Plomin C. Naravno, otvoreni smo za suradnju i uključivanje drugih domaćih tvrtki pa ih ovim putem pozivamo da nam se jave i uključe u rad Udruge kako bi zajedničkim snagama omogućili rad domaće industrije na izgradnji energetskih postrojenja", rekao je na predstavljanju Udruge PLOMINCRO njen predsjednik Kazimir Grgurić.

Iz novoosnovane udruge su naglasili kako bi, kada bi članice udruge izvele poslove projektiranja i pripreme dokumentacije te isporuke i montaže strojarske opreme, godišnji prihodi tvrtki članica bi narasli za 100 milijuna eura. Rasli bi i prihodi njihovih domaćih dobavljača i podizvođača, a time i plaće njihovih zaposlenih te davanja u proračun i izdvajanja za lokalnu zajednicu. Ističu kako bi to bi bio važan poticaj za domaću potrošnju oko 2.500 zaposlenika tvrtki članica angažiranih na projektu, 3.600 zaposlenika dobavljača, ali i dodatnih 6.000 zaposlenika drugih tvrtki povezanih u opskrbni lanac.

"Ne govorimo samo o kratkoročnim efektima na našu industriju i hrvatsko gospodarstvo, nego i o onim dugoročnim. Nakon završetka projekta izgradnje TE Plomin C, članice Udruge bi nekoliko desetljeća nastavile pružati usluge servisiranja, unapređenja objekta i sl. čime bi se osigurali stabilni prihodi, a time i radna mjesta zaposlenika, davanja u proračun i izdvajanja za lokalnu zajednicu", istaknuo je Grgurić.

Podsjećamo, izgradnji se protive brojni stanovnici, lokalna vlast te ekološke udruge. Vijest o Plominu C proširila se i izvan granica Hrvatske pa je protivljenje izgradnji termoelektrane na ugljen u vrijeme kada razvijeni svijet teži proizvodnji struje iz obnovljivih izvora energije, koji zagađuju okoliš manje od ugljena, izrazila i najveća svjetska ekološka organizacija Greenpeace.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.