Panetta: Kina i SAD moraju udružiti snage kako bi spriječile izbijanje globalnog cyber-rata

AMERIČKE i kineske vlasti postigle su dogovor o pokretanju zajedničke suradnje na području cyber-sigurnosti, iako je opće poznata činjenica kako je SAD dugi niz godina kao najveću prijetnju na internetu prozivao upravo Kinu, javlja BBC.

Američki ministar obrane Leon Panetta jučer se sastao sa svojim kineskim kolegom Liangom Guanglieom u Washingtonu, gdje su zaključili kako je vrlo važno da ove dvije zemlje pokrenu zajedničku borbu protiv cyber-kriminala i na taj način izbjegnu veliku krizu na tom području. Guanglie je tu priliku iskoristio i kako bi opovrgnuo tvrdnje da je upravo Kina najveća prijetnja sigurnosti interneta u SAD-u.

"Nikako se ne mogu složiti s tvrdnjom da cyber-napadi usmjereni prema SAD-u dolaze isključivo iz Kine", rekao je Guanglie. Panetta se pridružio njegovim izjavama te dodao da su napadi usmjereni prema njegovoj zemlji nerijetko dolazili i iz drugih zemalja.

"Budući da su upravo SAD i Kina dostigle najviši stupanj razvoja na ovom području, vrlo je važno da udružimo snage i zajednički se borimo protiv izbijanja krize na tom području", dodao je Panetta.

Izvještaj koji je prošle godine objavila jedna američka obavještajna agencija optužuje kineske hakere za krađu povjerljivih informacija i podataka o ekonomskoj situaciji u zemlji. Kineski službenici opovrgavaju istinitost tog izvještaja te tvrde da SAD ne može dokazati kako su za taj napad krivi hakeri iz Kine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.