Pale cijene hrane i goriva: Velika Britanija nakon više od pola stoljeća doživjela deflaciju

Screenshot: The Telegraph

VELIKA Britanija ušla je u deflaciju prvi put nakon više od pola stoljeća. Prema Državnom zavodu za statistiku riječ je o najnižoj razini cijena od 1960. godine, piše The Telegraph.

Cijene su do travnja, mjerene prema indeksu potrošačkih cijena, pale za 0,1 posto, a tome je prethodila nulta stopa inflacije u veljači i ožujku.

Ekonomisti su predvidjeli kako će razina inflacije u travnju biti na nuli. Međutim, većina je rekla da će negativna inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu biti kratkog vijeka. Najveći otpor inflaciji pružao je pad cijena hrane i goriva u travnju.

Engleska banka najavljivala je da će Velika Britanija vjerojatno doživjeti deflaciju u travnju. No, guverner Mark Carney je neprestano govorio da će razdoblje negativne inflacije biti samo privremeno te da se neće pretvoriti u opasnu deflaciju koja je viđena u zemljama poput Japana. Prošlog tjedna je, pak, naglasio da će se inflacija do kraja godine popeti iznad 1 postotnog poena.

Britanski kancelar, Georg Osborne danas je izjavio kako su "stigle dobre vijesti za obiteljske budžete zahvaljujući cijenama koje su niže nego prošle godine"."Ne smijemo okarakterizirati ovaj događaj kao štetnu deflaciju. Trebamo pozdraviti pozitivne učinke koje će niže cijene hrane i energije donijeti kućanstvima i to u trenutku kada plaće i gospodarstvo rastu, a nezaposlenost pada", izjavio je Osobrne.

Međutim, pitanje je koliko dugo će se ovaj trend pada cijena i zadržati. Procjena ekonomista je; otprilike mjesec dana.

 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.