Pacijenti satima čekaju u bolnici, a liječnici ih na kraju ne uspiju pregledati

Foto: FAH

OČITO je kako je ministar Siniša Varga svojom odlukom da organizira Dane otvorenih vrata u svim većim bolnicama doveo liječnike do očaja, a samim time i pacijente koji satima čekaju u bolnici, a liječnici ih na kraju ne uspijevaju sve pregledati.

Nakon što su bolnički liječnici već prvog Dana otvorenih vrata upozorili da će doći do potpunog kaosa, njihove riječi sad su potvrdili i liječnici obiteljske medicine okupljeni u KoHOM-u. Oni smatraju da su Dani otvorenih vrata bolnica trebali biti organizirani na način da se pacijenti s već postojećih lista čekanja pomaknu na pregled ili pretragu u ranijem terminu.

Liječnici protiv Dana otvorenih vrata

Sve pacijente kojima su neophodne hitne pretrage obiteljski liječnici temeljem povijesti bolesti i uputnica upućuju u bolnice po hitnom postupku.

"Protivimo se ovakvom načinu zdravstvene usluge u sustavu u kojem brojni pacijenti i dalje čekaju važne pretrage jer ovakvim načinom dolaze u neravnopravan položaj s onima koji su na bilo kakav način lakše došli do uputnice. Svi oni kojima je najpotrebnije da dođu na pretragu na vrijeme neće doći do izražaja. Smatramo da je misao vodilja zdravstvene administracije dobra, ali je nedopustivo da liječnici primarne zdravstvene zaštite o istoj budu obaviješteni preko medija", rekla je dr. Ines Balint, predsjednica KoHOM-a.

Ne može bez dogovora

Također ističe kako je upitna i realizacija bez prethodnog dogovora i usuglašavanja s doktorima primarne zdravstvene zaštite i bolničkim kolegama jer ovakvim načinom obiteljski liječnici, kaže, dolaze u poziciju da imaju pritiske od pacijenata koji traže da im izdaju uputnice za preglede i pretrage koje im zapravo nisu hitno potrebne.

Bilo bi, dodaje, učinkovitije da se akcija na adekvatan način dogovorila s provoditeljima usluga jer bi time omogućili svim pacijentima, kojima su prvi pregledi ili pretrage žurno potrebni, da ih obave u što kraćem roku čime bi organizacija Dana otvorenih vrata bolnica bila smislenija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.