Ovako se Makarska sprema za turističku sezonu: Poznatu plažu zatrpali glomaznim otpadom!

Foto: EkoMakarska

IAKO se uskrsne blagdane smatra uvodom u turističku sezonu, Makarska je daleko od spremnosti za dolazak turista. Poznata makarska plaza Cvitačka zatrpana je glomaznim otpadom. I dok bi svatko normalan na prvu pomislio da je netko zasigurno otpad ondje bacio "na divlje", iznenađuje činjenica da je otpad ondje namjerno dovezla gradska komunalna tvrtka Makarski komunalac. Tako morski valovi ovih dana umjesto bijelog žala oplakuju hrpe otpada. Glomazni otpad ne samo da se odlaže na plaži već ga se tik do mora i spaljuje, a ostatke se potom zatrpava.

Građanska inicijativa EkoMakarska odlučila je upozoriti javnost na sramotno uništavanje poznate makarske plaže:

"Suočeni s višednevnim ekoincidentom u Makarskoj šaljemo vam fotografije na kojima možete vidjeti kako Grad Makarska gospodari svojim glomaznim otpadom nakon što je početkom travnja u Splitu ministar okoliša Zmajlović postigao dogovor s predstavnicima gradova Splita, Sinja, Vrgorca, Imotskog i Trogira da se radi solidarnosti otpad s makarskog područja ubuduće odvozi na područje tih gradova kako bi se izbjegle neugodnosti u turističkoj sezoni.

Tom prilikom ministar je izjavio: `To rješenje, ili korak do rješenja, nije stavljanje stvari pod tepih, već iznalaženje kompromisnog rješenja do konačnoga i trajnog rješenja, a to je izgradnja Centra za gospodarenje otpadom koji mora biti završen do 2018. godine`.

Dva tjedna nakon tog sastanka održanog 1. travnja 2014., gradsko komunalno poduzeće Makarski komunalac d.o.o. počelo je s odvoženjem glomaznog otpada na plažu Cvitačka, oko četiri kilometra od centra grada u smjeru zapad, te ga nepropisno odlažu na pomorskom dobru, na jednoj od najljepših plaža makarske rivijere. Po istovaru otpada, a pod nadzorom komunalnih redara i vatrogasaca vrši se spaljivanje otpada na plaži, niti 40 centimetara od mora te zatrpavanje izgorenog ostatka pijeskom, u cilju prikrivanja ovog ekoincidenta.

Do sad su naši aktivisti pobrojali 17 kamiona koji su dovezli otpad i suprotno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i zaštitom pomorskog dobra ga spalili na plaži, koja će za manje od dva mjeseca postati jedna od najnapučenijih plaža na ovom području", navode iz Građanske inicijative EkoMakarska te upozoravaju kako je riječ o "sramotnom uništavanju morskog okoliša u režiji Grada Makarske".

Sve prijavljeno i Inspekciji zaštite okoliša: "Osim biorazgradivog otpada pali se i plastiku, metal, staklo"

Građanska inicijativa EkoMakarska slučaj je prijavila i Inspekciji zaštite okoliša, odnosno pomoćniku ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića zaduženom za inspekcijske poslove - Goranu Hefferu.

"Prijavu šaljemo sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom te zahtijevamo hitni inspekcijski nadzor na predmetnoj lokaciji, te također određivanje mjera sanacije onečišćena okoliša počinjenog od strane gradskih službi grada Makarska.

Mediji su danas objavili dio fotografija koje posjedujemo, a ukoliko inspekcija hitno ne izađe na teren, spremni smo medijima ustupiti i ostale fotografije na kojima se vide registracijske oznake kamiona Makarskog komunalca d.o.o., Vatrogasaca, te vozila Komunalnog redarstva koji su udruženo nadzirali istovar, paljenje i zatrpavanje glomaznog otpada na plaži Cvitačka. Ukupno smo pobrojali 17 dolazaka kamiona s glomaznim otpadom.

Također Vas izvještavamo kako smo uzeli uzorke tla na kojem se spaljivao otpad i to 16., 17., i 21. travnja ove godine što smo također dokumentirali fotografijama, te ćemo uzorke dati Zavodu za javno zdravstvo na analizu, kako bi se spriječilo obmanjivanje javnosti da se vrši spaljivanje samo granja borova kako je to novinarima danas izjavio direktor Makarskog komunalca. I vizualno se vidi da uzorci osim biorazgradivog otpada sadrže i plastiku, metal, staklo i slično.

Također tražimo trenutno zaustavljanje protuzakonitih aktivnosti u režiji Makarskog komunalca d.o.o., a sanacija je nužna jer je riječ o vrlo popularnoj plaži omiljenoj za kupanje naročito obitelji s malom djecom, čije zdravlje može biti ugroženo kako od produkata sagorijevanja tako i oštrih predmeta koji se zatrpavaju kako bi se sakrilo ovo zlodjelo protiv okoliša i zdravlja ljudi", navodi se između ostalog u prijavi upućenoj inspekciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.