Otisnuli najmanje 180.000 lažnih eura: Sedmorici krivotvoritelja novca mjesec dana pritvora

Foto: Nenad Dugi/Cropix

SEDMORICA osumnjičenika za krivotvorenje novca provest će mjesec dana u istražnom zatvoru, odlučio je Županijski sud u Zagrebu.

Tereti ih se da su organizirali prvu ilegalnu tiskaru eura u Hrvatskoj. U optjecaj su pustili više od 180.000 lažnih eura. Istražni zatvor svima je određen zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, a nekima i zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Podsjećamo, u akciji policije, Uskoka i Europola ukupno je privedeno 19 osoba. Protiv 12 osoba podignute su kaznene prijave. Jučer je u Uskoku ispitano 11 osoba. Jedan od osumnjičenih nalazi se u bijegu.

Krivotvoreni novac "dilali" su u Hrvatskoj, Italiji, Austriji i Sloveniji. Šestorica glavnih osumnjičenika danas su dovedena na Županijski sud u Zagrebu gdje je u podne počelo ročište na kojem će ih sudac istrage ispitati i odlučiti o zahtjevu tužiteljstva da ih se zadrži u istražnom zatvoru.

Policija je ukupno pronašla 3600 novčanica u apoenima od 50 eura. Pronađeno je i 189 novčanica od 50 funti. Krivotvoritelji su lažne eure trošili na razne stvari. Kupovali su tehničku opremu, a određenu količinu novca su "prodilali" i u mjenjačnicama, što pokazuje da se radi o kvalitetno krivotvorenim eurima. Policija procjenjuje da se u opticaju i dalje nalazi manja količina lažnih eura. Ilegalna tiskara u Bjelovaru djelovala je oko osam mjeseci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.