Osveta Amerikancima: Pakistan na 33 godine robije osudio liječnika jer je pomagao u hvatanju Bin Ladena

PAKISTANSKI liječnik koji je Amerikancima pomogao u pronalasku najtraženijeg zločinca Osame bin Ladena osuđen je na 33 godine zatvora, piše BBC.

Shakil Afridi je osuđen zbog izdaje, jer je proveo lažni program cijepljenja kako bi skupio informacije. Američka državna tajnica Hillary Clinton je tražila njegovo puštanje, jer je radio u korist američkih i pakistanskih interesa. Američki specijalci su Bin Ladena ubili su u ožujku prošle godine u akciji u pakistanskom gradu Abbottabadu.

Amerikanci uhićenje liječnika smatraju velikom pogreškom


Atentat je izazvao svađu između SAD-a i Pakistana, čija vlada je osramoćena zato što se prvi čovjek Al Qaide skrivao na njihovom teritoriju. U Islamabadu su smatrali da su Amerikanci akcijom povrijedili njihov suverenitet. Kratko nakon ubojstva Bin Ladena, Pakistanci su uhitili Afridija zbog urote protiv države. Proglašen je krivim na sudu u okrugu Khyber te je dobio i novčanu kaznu od 3500 dolara.

Američki ministar obrane Leon Panetta u siječnju je rekao kako je liječnik uspio dobiti uzorke DNA i time pomogao locirati Bin Ladena. Dodao je da je Pakistan napravio veliku grešku optuživši čovjeka koji je pomogao u borbi protiv terorizma. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.