Osumnjičena za sudjelovanje u masakru u Keniji: Interpol raspisao tjeralicu za britanskom "Bijelom udovicom"

Screenshot:  YouTube

INTERPOL je izdao tjeralicu za britanskom teroristicom Samanthom Lewthwaite, poznatijom kao "Bijela udovica", zbog sumnje da je sudjelovala u napadu na trgovački centar u Nairobiju, javlja CNN. Tjeralica je raspisana na zahtjev kenijskih vlasti, a kako je priopćio CNN, radi se o crvenoj tjeralici, koja se raspisuje za osobama koje se međunarodno potražuju zbog vođenja kaznenog postupka protiv njih ili zbog izdržavanja kazne zatvora.

"Bijelu udovicu", suprugu terorista Abdullaha Shaheeda Jamala znanog i pod imenom Germaine Maurice Lindsay, koji je bio među samoubojicama koji su izveli bombaške napade 7. srpnja 2005. godine u londonskoj podzemnoj željeznici, kenijske vlasti traže već dugo vremena zbog terorističkih aktivnosti, podmetanja bombi te planiranja terorističkih napada. Kako prenose britanski mediji, vjeruje se da je upravo "Bijela udovica" i u najnovijem slučaju "mozak operacije".

29-godišnja Samantha Lewthwaite rođena je i odrasla je u Velikoj Britaniji. Kći je bivšeg britanskog vojnika. Odrastala je kao prosječna britanska tinejdžerica sve dok nije kao 17-godišnjakinja na jednom internetskom chatu upoznala britanskog muslimana Lindsaya. Preobratila se na islam te se, tri godine kasnije, udala za čovjeka koji je postao bombaš samoubojica. Lewthwaite je u to vrijeme poricala da je znala za planove svog supruga i bila upoznata s njegovim terorističkim djelovanjem.

Navodno je obučavala cijele skupine žena samoubojica u kampovima u Somaliji. Danas je jedna od čelnica al-Qaide te službena glasnogovornica terorističke skupine "Narod" (Al Shabaab) koja stoji iza napada u nairobijskom trgovačkom centru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.