Ostojić o ocu iz Siska koji je iz samilosti ubio teško bolesnu kćer: Neophodni su regionalni centri za palijativnu skrb!

TRAGIČAN slučaj iz Siska u kojem je otac ubio svoju nepokretnu kćer kako bi joj skratio muke potaknuo je mnoga pitanja oko bolničke skrbi za osobe s neizlječivim bolestima.

23-godišnja Marijana Gregurić je poslije operativnog zahvata mozga prije četiri godine ostala nepokretna. Cijelo to vrijeme o njoj su skrbili njezini roditelji, a majka je bila primorana dati otkaz kako bi joj pružila potrebnu 24-satnu njegu.

Cijela situacija samo je doprinijela činu oca koji više nije mogao gledati muke svoje kćeri. Mnogi se danas pitaju bi li možda bilo drugačije da je Marijana bila zbrinuta u nekom hospiciju.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić kaže kako se o palijativnoj skrbi raspravlja već dvadesetak godina, ali dodaje da se ništa nije napravilo. Ove godine otvorena su tek dva odjela i to u Kninu i Novom Marofu.

Nužni centri za palijativnu skrb: U Zagrebu hospicij sa samo tri kreveta

"Naš plan, Plan 21 je vrlo jasan, napraviti regionalne centre za palijativnu skrb, diljem Hrvatske, dakle, pet regionalnih centara, a ono što je definitivno činjenica je da je 12. listopada Dan palijativne skrbi i da ćemo onda pokazati naš akcijski plan koji je u izradi, otvoriti javnu raspravu i uvjeren sam da ćemo do kraja mandata ispuniti cilj", naglasio je Ostojić.

Ovakvi centri su nužni iz niza razloga, a onaj najvažniji je i sve veći broj starijeg stanovništva, dodaje Ostojić.

"Po broju starijih iznad 65 godina pripadamo među sam europski vrh. Naravno, ima jako puno nažalost kroničnih nezaraznih bolesti i pacijenata u terminalnom stanju kroničnih bolesti ili karcinoma, a kojima treba pružiti samo jedno, a to je dostojanstvena smrt i dostojanstveni oproštaj od ovog svijeta", rekao je ministar.

Koliko su ovi centri nužni najbolje govori i podatak da u gradu Zagrebu postoji tek jedan hospicij s tri kreveta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.