Ostojić: Prosvjed zbog graničnog prijelaza Gabela Polje nepotreban, "Susjedi" se ne slažu

Foto: FAH

NAJAVLJENI prosvjed vezan za granični prijelaz Gabela Polje je potpuno nepotreban, izjavio je u petak u Dubrovniku ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, komentirajući nedavne najave udruge "Susjed" da će organizirati prosvjed upozorenja na graničnom prijelazu Metković – Doljani te graničnom prijelazu Klek – Neum.

Ostojić je poručio onima koji su odlučili prosvjedovati da je Međuresorna skupina već donijela odluke da se idući tjedan prekategorizira taj granični prijelaz koji će od prijelaza za pogranični promet postati međunarodni putnički prijelaz, te ustvrdio da zato nema nikakvog razloga za taj prosvjed.

Policija je dužna poštivati pravila i EU-a i schengenskog zakonika. Mi isto nastojimo izaći u susret građanima i s jedne i s druge strane granice (Hrvatske i BiH) da najmanje to osjete, kazao je dodavši da svima treba biti jasno da će Hrvatska morati striktno provoditi granični režim.

Hrvatska je predajom izjave o spremnosti za ulazak u schengen započela prvi korak i sigurno je već donesena odluka u Europskoj komisiji da evaluacija za Hrvatsku počinje 2016. godine. Ja sam siguran da će Hrvatska pokazati kroz tehničku evaluaciju da smo spremni za čuvanje vanjske granice EU-a, naglasio je Ostojić.

Pogranične propusnice dobilo samo pet posto stanovnika

Dodao je da tek nakon toga slijedi teži dio, a to je politička odluka svih članica EU-a o ulasku Hrvatske u schengensku zonu.

Na probleme za stanovnike grada Metkovića i općine Čapljina zbog velikih gužvi koje su nastale nakon što je granični prijelaz Gabela Polje, po ulasku Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. prekategoriziran iz međunarodnog prijelaza u pogranični prijelaz, upozorili su nedavno iz udruge “Susjed”.


Istaknuli su da je također problem zbog malog broja izdanih pograničnih propusnica.

Navode kako grad Metković ima 17.000, a općina Čapljina 29.000 stanovnika, a da je pogranične propusnice dobilo oko 3500 tisuća ljudi s obje strane granice, odnosno oko 5 posto. To znači da je više od 45.000 stanovnika toga područja osuđeno koristiti granični prijelaz Metković – Doljani, na kojemu je svakim danom gužva i čekanja su od pola pa do dva sata, naveli su krajem lipnja iz udruge “Susjed”.

U Metkoviću novi granični prijelaz

Iz udruge "Susjed" navode da su kontaktirali s koordinacijom mjesnih zajednica općine Čapljina, te da im je zajednički interes vraćanje graničnog prijelaza Gabela Polje – Gabela u kategoriju međunarodnog graničnog prijelaza.

Inače, u Metkoviću će početi izgradnja schengenskoga graničnog prijelaza u Ulici Stjepana Radića. Postojeći granični prijelaz sa sadašnje lokacije u doljanskom polju (BiH) pomiče se u Republiku Hrvatsku. Za trajanja građevinskih radova promet prema Bosni i Hercegovini odvijat će se otežano i uz velike gužve u središtu Metkovića.

U vezi s tim iz udruge "Susjed" naveli su da će se premještanjem graničnog prijelaza Metković – Doljani, gužva prebaciti u samo središte grada Metkovića te smatraju da je rješenje problema otvaranje graničnog prijelaza Gabela Polje – Gabela, čime bi se grad Metković oslobodio gužvi.

"Nadamo se da će nadležne državne institucije Republike Hrvatske i BiH naći rješenje za ove probleme, u protivnom ćemo biti prisiljeni na prosvjed upozorenja na graničnom prijelazu Metković – Doljani te graničnom prijelazu Klek – Neum", priopćili su krajem lipnja iz udruge “Susjed”.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.