Ostojić: Nismo imali puno pritužbi gostiju zbog redukcija vode u Istri, ali činjenica da trava nije zelena nego žuta daje negativnu sliku

MINISTAR turizma Veljko Ostojić jučer je u Poreču rekao kako je situacija s redukcijama vode u Istri nedopustiva, a danas je na tu temu razgovarao s čelnicima Istarske županije, Hrvatskih voda i ostalih nadležnih.

"Svaka redukcija ima i negativne konotacije, ali moram reći da smo imali izuzetno malo reklamacija gostiju. No, činjenica je da naši hotelski i turistički resorti ne izgledaju kao prošle godine, trava nije zelena nego je žuta i to daje određenu negativnu sliku, ali prema reakcijama gostiju i prema procjenama hotelskih djelatnika to se ne bi trebalo značajnije odraziti budućoj posjeti Istarskoj županiji", istaknuo je Ostojić. Ipak, ministar turizma je i danas naglasio kako je ovaj problem potrebno trajno riješiti.

"Složili smo se da trebamo to pitanje koje je životno pitanje žitelja, potencijalnih gostiju i ukupne proizvodnje Istre riješiti na sustavan, dugoročan način i vjerujem da će i povjerenstvo koje će osnovati Županija u konačnici rezultirati činjenicom da se Istra na dugi rok neće naći u situaciji u kojoj je danas", rekao je Ostojić najavivši i izradu studije o rješavanju pitanja vodoopskrbe u Istri.

"U prvom dijelu trebale bi biti definirane aktivnosti za sljedeću godinu, odnosno na koji način spremno dočekati sljedeću turističku sezonu, ali ne samo turističku jer je u pitanju vodoopskrba stanovništva, turizma, ali i poljoprivrede. Pored toga, u drugom dijelu dokumenta bi trebalo predložiti dugoročna rješenja na koji način bi Istra trebala biti sigurno riješena po pitanju vodoopskrbe", izjavio je Ostojić.

"S ovim vikendom očekujemo prvi egzodus turista tako da će biti naglo smanjena i potrošnja voda"


Zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić istaknuo je kako nema panike po pitanju opskrbe vodom. "Definitivno nema panike. S ovim vikendom očekujemo prvi egzodus turista tako da će biti naglo smanjena i potrošnja voda. U ovom trenutku imamo 20-25 posto manju potrošnju nego lani i ove redukcije su urodile plodom. Dugoročno govoreći, kroz dva-tri mjeseca očekujemo dodatne probleme vezano uz elementarnu nepogodu vezano uz poljoprivredu, ali ti se problemi u ovom trenutku neće odraziti na turizam", kaže Grubišić naglasivši kako su i trenutne zalihe dovoljne za naredno razdoblje.

"Očekujemo, po ovim sadašnjim parametrima i zakonskim dopuštenjima koje imamo sada, imamo 15. rujna siguran. Ako eventualno i do tada ne padne kiše, što se nikada nije dogodilo da u rujnu ne padne kiša, da ćemo uspjeti do studenog doći s ovim količinama koje imamo sada", smatra Grubišić.

Ipak, rješenja za vodoopskrbu Istre trebaju se naći. Ponuđena su i kratkoročna i dugoročna. "Kratkoročno rješenje je izvor Sveti Anton koji može isporučiti 250 litara u sekundi što je nekih 30 posto količine koje mi sada koristimo u sustavu. Isto tako ćemo dovesti neke dodatne cjevovode kojim ćemo dodatne količine vode hvatati u zimskom periodu. Kada govorimo o dugoročnim rješenjima gradit ćemo akumulacije, a krenut ćemo i u izgradnju hidrotehničkog tunela kojim ćemo iz Gorskog kotara dovoditi vodu do Istarske i Primorsko-goranske županije", zaključio je Grubišić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.