Osramoćeni škotski nadbiskup se ispričao zbog svog "seksualnog ponašanja"

Foto: AFP

"ŽELIM iskoristiti ovu priliku da kažem kako u pojedinim situacijama moje seksualno ponašanje nije bilo u skladu sa standardima koji se očekuju od mene kao svećenika, nadbiskupa i kardinala", priznao je Keith O'Brien, donedavni škotski nadbiskup.

Podsjećamo, O'Brien je morao odstupiti sa dužnosti škotskog nadbiskupa nakon što su se pojavile optužbe da je tijekom 80-ih godina seksualno zlostavljao četvoricu sjemeništaraca. Isprva je O'Brien tvrdio da je nevin, ali u međuvremenu je odlučio sve priznati i ispričati se.

"Zadnjih dana pojavile su se određene optužbe protiv mene. Isprva sam ih poricao jer su bile anonimne i neodređene. Onima koje sam uvrijedio, ispričavam se i tražim njihov oprost. Ispričavam se i katoličkoj crkvi i škotskom narodu", kazao je O'Brien, prenosi CNN.

O'Brienova ostavka bila je u planu i prije nego su se protiv njega pojavile optužbe za seksualno zlostavljanje. No, zbog optužbi je bio prisiljen odstupiti nekoliko tjedana ranije, na što ga je navodno prisilio sad već bivši papa Benedikt XVI.

Britanski The Observer, podlistak dnevnog lista The Guardian, objavio je da je O'Brien u sjemeništu zlostavljao tri svećenika i jednog bivšeg svećenika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.