Osnivačka skupština prve hrvatske "etične banke" 22. travnja u Zagrebu

 Ilustracija: scx.hu

OSNIVAČKA skupština Ebanke, prve hrvatske "etične banke" održat će se  22. travnja, u Zagrebu.

Ebanka bi svojim članovima-klijentima trebala osigurati najpovoljnije uvjete bankovnog poslovanja, a zbog drugačijih principa poslovanja, u odnosu na klasične komercijalne banke, klijenti bi trebali dobivati stalnu podršku u svom poslovanju.
 
>Hrvatska bi uskoro mogla dobiti prvu "etičnu banku"
 
Kako je planirano, prvo korak je Zadruga etičnog bankarstva, čiji članovi će biti suvlasnici Ebanke. Zadruga etičnog bankarstva je kao pravna osoba osnivač, jedini dioničar i 100%-tni vlasnik Ebanke d.d. Prema Zakonu o zadrugama svi članovi zadruge su ravnopravni i demokratski upravljaju zadrugom putem sudjelovanja u radu skupštine zadruge na principu jedan član – jedan glas.
 
Banka po Zakonu o kreditnim institucijama mora biti registrirana kao dioničko društvo, a za osnivanje banke potrebno je osigurati kapital od 40 milijuna kuna.
 
Međutim, da bi se osigurala ravnopravnost i demokratičnost ustroja Ebanke, ona će biti u 100%-tnom vlasništvu Zadruge etičnog bankarstva. Time se demokratska struktura odlučivanja zadruge direktno prenosi na upravljanje Ebankom d.d.
 
Bilo koja pravna ili fizička osoba može se učlaniti u Zadrugu etičnog bankarstva ukoliko prihvaća načela etičnog bankarstva. Učlanjivanjem u Zadrugu, članovi automatski postaju i suvlasnici Ebanke d.d.
 
Da bi pravna ili fizička osoba postala klijent Ebanke d.d., prvo mora postati njen suvlasnik odnosno učlaniti se u Zadrugu etičnog bankarstva.
 
Učlanjivanjem u Zadrugu etičnog bankarstva, članovi moraju uplatiti zadružni ulog u iznosu od 2.500 kuna.
 
Osim toga, postoje i dopunski ulozi, za temeljni kapital banke. Za fizičke osobe ne postoji minimalni iznos dopunskog uloga, dok za neprofitne pravne osobe on iznosi 7.500 kuna, za OPG-ove 12.500 kuna, obrtnike i mala i srednja poduzeća 17.500 kuna te za ostala poduzeća i poduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave 47.500 kuna.
 
Ako osnivanje Ebanke uspije i dobije licencu za obavljanje bankarskih usluga, građani će u njoj moći otvarati račune, vršiti transakcije i koristiti gotovo sve usluge koje nude i komercijalne banke.
 
Prema najavama, banka će biti usmjerena na korištenje internetskih alata, što će im već u startu donijeti znatne uštede, a za poslove koje nije moguće obaviti putem interneta, zaposlenici banke obilazit će klijente na terenu.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.