Osječki gradonačelnik i zamjenici povećavaju si koeficijent; Vrkić: Plaće neće biti veće

Youtube: Screenshot

OSJEČKIM dužnosnicima štednja u upravi se očito ne sviđa jer će na sjednici osječkog Gradskog vijeća u četvrtak 12. veljače biti predložena odluka o povećanju koeficijenta plaća gradonačelniku i njegovim zamjenicima.

Tako bi gradonačelniku Ivanu Vrkiću koeficijent porastao s 5,27 na 6,42. Koeficijenti za obračun plaće njegova dva zamjenika mogu iznositi najviše do 85 posto koeficijenta gradonačelnika.

Prema izračunu novog koeficijenta s novom brutto osnovicom ispada da će gradonačelnik imati 2000 kuna veću brutto plaću, izračunala je Građanska opcija Grada Osijeka. Projekcija izračuna napravljena je temeljem Odluke o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika (NN 151/14), koeficijenata koji su navedeni u materijalima za Gradsko vijeće, minulog rada i bez eventualnih dodataka na plaću.

Neprimjereno teškoj situaciji

"Ako u gradskoj upravi i dalje tvrde kako povećanjem koeficijenata neće doći do povećanja plaća gradonačelnika i njegovih zamjenika pozivamo ih neka to stručno obrazlože i dostave javnosti na uvid projekcije plaća prije i poslije povećanja koeficijenata", poručuju iz Građanske opcije Grada Osijeka.

Kažu da je planirano povećanje rezultat činjenice da je Vlada odlučila da porezne izmjene, zahvaljujući kojima će većina građana imati nešto veće plaće, neće utjecati na dužnosnike.

Smatraju da je neprimjereno u teškoj financijskoj situaciji u kojoj se nalazi država i Osijek na ovakav način povećavati ili zadržavati na istoj razini plaće gradonačelnika i dogradonačelnika.

"Zašto oni ne bi radili za manje plaće", pita se Miroslav Šimić, gradski vijećnik Građanske opcije grada Osijeka.

Iz Grada Osijeka Indexu su odgovorili da će se izvršiti usklađenje plaće gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika s važećim zakonskim propisima kojima je regulirana visina plaće (Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Odluka o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika).

"Koeficijent raste, ali osnovica je manja"

"Bruto plaća gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika predstavlja umnožak određenog koeficijenta i osnovice za obračun plaće. Izmjenama navedene Odluke koeficijent gradonačelnika se mijenja s 5,27 na 6,42, ali osnovica za obračun plaće je značajno manja odnosno s 5.108,84 kn pada na 3.890 kn.

Navedenim izmjenama bruto plaća gradonačelnika biti će manja za 1.950 kn, odnosno sa zakonskim davanjima na plaću za 2.750,00 kn mjesečno. Zamjenicima gradonačelnika bruto plaća biti će manja za 1.600 kn, odnosno sa zakonskim davanjima na plaću za 2.000,00 kn mjesečno. To je u suglasju je sa željom Gradonačelnika Ivana Vrkića da dužnosnici Grada
Osijeka nemaju financijsku korist, odnosno značajno povećanje neto plaća uzrokovanih izmjenama Zakona o porezu na dohodak", piše Hrvoje Suk, službenik za informiranje Grada Osijeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.