Optužbe za reket i korupciju u Istri: Golf Adria istarskog pročelnika ipak bila na sudu

Screenshot: HRT

TVRTKA Golf Adria istarskog županijskog pročelnika za turizam Borisa Ćurića ipak je bila na sudu. HRT je u posjedu nepravomoćne presude Općinskog suda u Pazinu u kojoj je zbog sklapanja štetnih ugovora i izbjegavanja javnih natječaja procesuirana tvrtka Golf Adria.

Jakovčića optužio za reket

Podsjećamo, austrijski investitor Georg List prošlog je tjedna spomenuo tvrtku Golf Adria ustvrdivši kako mu je tadašnji istarski župan Ivan Jakovčić na sastanku u porečkom restoranu Cotton Club ponudio da svoje probleme s polo projektom u Motovunu riješi uplatom 500 tisuća eura upravo u tu tvrtku. On u Motovunu već 12 godina pokušava započeti projekt s polom u koji je dosad uložio pet milijuna eura. U tome ga, tvrdi, koči korupcija i reket lokalnih političara.

Curić je ranije negirao da je imao pravosudne probleme zbog Golf Adrije, ali presuda Općinskog suda u Pazinu pobija njegovu tvrdnju.

Ubacio se u posao pa cijena golf opreme naglo skočila

Kako ističe HTV, Branko Curić se na sudu pojavio u postupku protiv Branka Hrasta, tadašnjeg tajnika Sportske zajednice Grada Poreča kojeg je DORH optužio za kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora. Curić se u priči pojavljuje u trostrukoj ulozi: on je najprije kao predsjednik Golf kluba Poreč inicirao projekt izgradnje golf vježbališta u Poreču. Projekt je financirala Sportska zajednica Grada Poreča koja je od županijske tvrtke Istra Golf dizajn (kojoj je direktor Branko Curić) naručila veću količinu opreme za golf. Curić se na kraju kao vlasnik privatne tvrtke Golf Adria pojavljuje i kao posrednik u toj nabavi.

Budući da je netko priču prijavio policiji, policija i DORH su tijekom istrage utvrdili da je tvrtka Istra Golf Dizajn opremu pribavila, uvezla i isporučila na vježbalište za golf. Međutim, Hrast i Curić odlučili su u posao ubaciti i svoje privatne tvrtke: Hrast tvrtku Maurus, a Curić Golf Adriju. Te se dvije tvrtke odjednom pojavljuju kao posrednici u nabavi opreme za golf čija cijena naglo raste s 200 tisuća na 300 tisuća kuna. Osim napumpane cijene policija je tijekom istrage utvrdila i da je radi izbjegavanja javnog natječaja narudžba rascjepkana na više malih faktura.

Iako je izbjegavanje natječaja nezakonito, sud ga oslobodio jer "nije dokazana namjera da se nekoga ošteti"

Izbjegavanje javnog natječaja Branko Curić ovako je objasnio: To nije nešto s čim se treba pohvaliti, ali okolnosti su nas natjerale na to... Da se išlo u proceduru javne nabave, sve bi koštalo pet puta više...

Zanimljivo je da, iako je u jednom računu koji je Istra Golf Dizajn ispostavila porečkoj sportskoj zajednici zaračunata marža od 70 posto, kada je istu robu prodavao svojoj privatnoj tvrtki, marža je iznosila 13 posto, dok je prilikom poslovanja s tvrtkom Maurus, iznosila tri posto. Naravno, te su dvije tvrtke naručitelju naplatile punu maržu od 70 posto.

Curić za sve ovo nije bio ni optužen, a Hrasta je sudac Denis Hek oslobodio objasnivši da, iako je izbjegavanje javnog natječaja nezakonito, nije dokazana namjera da se nekoga ošteti. Budući da se DORH žalio na oslobađajuću presudu, slučaj je trenutačno pred Županijskim sudom u Puli.

Branko Curić novoizabrani je predstavnik Hrvatske turističke zajednice u Milanu, a eurozastupnik Ivan Jakovčić je povodom ovog skandala za sutra najavio konferenciju za novinare u Puli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.