Optimizam irske vlade: Birači će spasiti Europu od velike glavobolje i izglasati usvajanje fiskalnog pakta?

IRCI će, ukoliko se ostvare predviđanja tamošnje vlade, spasiti Europu od velike glavobolje prihvaćanjem europskog pakta o fiskalnoj disciplini, o kojem su jučer glasali na referendumu, potvrdila su dva izvora bliska vladi za Reuters.

Tamošnja vlada predviđa kako će, nakon prebrojavanja glasova, rezultati pokazati da oko 60 posto birača prihvaća fiskalni pakt, dok bi, prema vladinim procjenama, njih 40 posto moglo biti protiv.

Irska je održala referendum o njemačkom planu za nametanje veće proračunske discipline. Prebrojavanje glasova počinje danas u osam sati, a službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom dana.

Da bi stupio na snagu, Ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj uniji mora ratificirati 12 od 17 članica eurozone. Za sada su ratifikaciju potpisale Grčka, Portugal, Slovenija i Rumunjska. Proces je u tijeku u Švedskoj, Danskoj, Španjolskoj, Italiji, Poljskoj i Latviji, dok u Austriji, Belgiji, Cipru, Bugarskoj, Estoniji, Finskoj, Mađarskoj, Malti, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj i Slovačkoj datum ratifikacije još uvijek nije poznat.

Irska je jedina država eurozone koja je raspisala referendum o usvajanju fiskalnog pakta, a sporazum su odbile potpisati samo Velika Britanija i Češka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.