Oporba poziva na dijalog sa socijalnim partnerima oko ZOR-a, Đurić: Nećemo pristati na ucjene

Foto: Hina

KLUBOVI HDSSB-a, HDZ-a, Laburista, SDSS-a te nezavisna Jadranka Kosor zatražili su danas odgodu saborske rasprave o Zakonu o radu i dijalog sa socijalnim partnerima o tom zakonu, dok su iz vladajućeg HNS-a poručili kako je iz vlade više puta upućivan poziv na razgovore no i poruka da se na ucjene neće pristati.

"U ključnom trenutku za Hrvatsku odbili ste razgovarati sa socijalnim partnerima, poslodavcima, a time i hrvatskim narodom i doveli ste nas do toga da budemo ne samo protiv ovog načina donošenja ZOR-a već i do toga da moramo biti protiv nečega o čemu smatramo da treba razgovarati", poručio je HDSSB-ovac Josip Salapić nakon saborske stanke.

Premijer Milanović, kazao je Salapić, sa socijalnim se partnerima sastao samo dva puta što je sramotno, dok je resorni ministar prekinuo razgovore lani u studenom.

Vladi je poručio kako su zaboravili razgovarati s narodom koji, kako je rekao, teško živi i muči se za preživljavanje.

"Najpoštenije za Hrvatsku bilo bi da raspišete prijevremene izbore i date šansu onima koji znaju razgovarati sa svojim narodom", poručio je Salapić.

Šuker: Tko će doći u Hrvatsku kada vidi prosvjede?

Podsjećajući na riječi Zorana Milanovića dok je bio oporba da se "ZOR-om štite radnička prava koja su ugrožena i može se mijenjati samo nakon dugotrajnih pregovora i ne na silu", laburist Dragutin Lesar se zapitao zašto, ako novi ZOR nije bio dio programa na kojem su se dobili izbori, danas bez dogovora sa socijalnim partnerima mora biti na dnevnom redu Sabora.


"Jesu li nam potrebni ovakvi prosvjedi u godini u kojoj vlada najavljuje silne investicije i investitore i tko će onda doći u Hrvatsku", pitao se HDZ-ovac Ivan Šuker.

Ovisi li sudbina hrvatskih građana o tome hoće li klub SDP-a jučer reći hoćemo li ili ne raspravljati o ZOR-u, pitao se Šuker. "To pokazuje koliko najjači saborski klub promišlja o ZOR-u", poručio je.

Naglasio je i kako je taj zakon trebao biti skup reformskih zahvata s ciljem smanjenja nezaposlenosti, poboljšanja klime i gospodarskog rasta. "Možemo li do toga doći ako nismo spremni sjesti za stol i pregovarati", pitao se HDZ-ovac.

"Ljudi na burzi pristat će na sve samo da rade i to su činjenice i to jasno govori da nije vrijeme za silovanje ZOR-a", ustvrdio je Šuker dodavši kako je vlada u ovom slučaju i predlagatelj zakona i poslodavac te je njima u interesu da ukinu određena prava radnicima i pogoduju poslodavcima.

"Pregovori su težak posao, ali nemaju alternativu", poručila je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. U politici, kazala je, često moramo zastati i promisliti i loše je ići glavom kroz zid, a o ovo je, kaže, takav trenutak.

"Naši potpisi nas prate zauvijek i obvezuju: Kad sam 2010. potpisala izmjenu samo tri članka ZOR-a sindikati su bili protiv i krenula je peticija i Zoran Milanović tada je potpisao da se ZOR ne mijenja, a danas ne želi pozvati sve za stol", podsjetila je Kosor.

Kosor: Dogovori se postižu pregovorima

"Potpisao je to bez odjela i kravate, ali vjerujem da ga to ipak obvezuje", kazala je Kosor zatraživši jamstva da će se do drugog čitanja sve primjedbe socijalnih partnera uzeti u obzir.

"Prijepor postoji oko tri ili četiri glavne stvari i nemoguće je da nije moguće postići dogovor oko toga, no to se postiže pregovorima", poručila je Kosor.

"U Hrvatskoj iz dana u dan raste socijalna nepravda i nejednakost, obezvrjeđuju se rad i oni koji rade, i to nije od jučer i nije od ove vlade, ali jest na nama da trendove zaustavimo", poručio je SDSS-ov Milorad Pupovac.

Kad bih vjerovao da će ovaj ZOR zaustaviti te trendove glasovao bih za njega i ja i moj Klub, ali nemamo argumenta da u to vjerujemo pa ga ne možemo podržati, ali možemo podržati dijalog, rekao je Pupovac.

Veća je odgovornost na vašoj strani nego na strani sindikata, poručio je resornom ministru Mirandu Mrsiću te ga pozvao da osigura dijalog.


"Vladu podržavamo, ali ovo je preosjetljiva stvar da bismo dopustili da se završi bez dijaloga. Ne može dokument MMF-a i Svjetske banke biti veće sveto pismo od prava radnika u ovoj zemlji", poručio je.

Đurić: Nećemo pristati na ucjene

HNS-ova zastupnica Nada Turina Đurić izjavila je kako je iz vlade i nadležnog ministarstva u više navrata upućivan poziv za dijalogom, ali je i dato do znanja da se na ucjene neće pristati.

Razumije, kaže, poziciju sindikata i njihovo zalaganje za radnička prava, no nije razumno dizanje tenzija kao ovih dana.

"Ovaj zakon je samo mali kotačić svih zakona koji je dio reformskih politika ove vlade i trebao bi osigurati prije svega onima koji ne rade i ne mogu ostvariti pravo na rad da pristupe tržištu i dobiju posao", rekla je Turina Đurić. Poručila je kako je fleksibilizacija na tržištu rada nužnost.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko podsjetio je kako je ZOR u proceduri Sabora već četiri tjedna, a tri tjedna je već uvršten na dnevni red.

"Raspravu smo odgodili na zahtjev sindikata kako bismo mogli s klubovima voditi razgovore, a u prošli petak smo najavili današnju raspravu o ZOR-u", rekao je Leko koji je pozdravio predstavnike sindikata na saborskoj galeriji. "Ovo je javni prostor, ovdje se bruse društveni interesi i ovo je prvo čitanje te je sve još uvijek otvoreno", poručio je Leko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.