Oglušili se na zahtjev EU: Ne može vam samo jedna osoba u Hrvatskoj biti nadzor za ZAMP!



U DRŽAVNOM ZAVODU ZA INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO (DZIV), samo je jedna osoba zadužena za nadzor nad radom kontroverznog ZAMP-a! Takvu praksu ove državne organizacije osudili su i neovisni stručnjaci Europske unije, koji su takav nadzor ocijenili "nedostatnim i riskantnim".

No, ravnatelj DZIV-a Željko Topić već se godinama trudi održati takvo stanje, koje prije svega odgovara Hrvatskom društvu skladatelja, što navodi na neprihvatljivu spregu državne institucije i udruge koju DZIV nadzire.  

Stotinu djelatnika za Industrijsko vlasništvo, a samo jedna za Autorsko i srodna prava

Intelektualno vlasništvo, u svijetu, tako i u Hrvatskoj/DZIV-u sastoji od dvije glavne grane: Industrijskog vlasništva, te Autorskog i srodnih prava. Tako u DZIV-u, u području Industrijskog vlasništva, koje obuhvaća patente, žigove, industrijski dizajn i topografije poluvodičkih proizvoda zaposleno je oko stotinjak djelatnika.

No, u području Autorskih i srodnih prava, u koju ulazi zaštita književnih, glazbenih, dramskih, koreografskih djela, arhitektonskih djela, fotografije, likovna i kinematografska djela, programi računala - internet, uključivo i nadzor nad svim organizacijama za kolektivno ostvarivanje prava u Republici Hrvatskoj i to HDS/ZAMP, HUZIP, ZAPRAF, ZANA, Društvo hrvatskih književnika, Zavod za intelektualno vlasništvo ima zaposlenu - samo jednu jedinu djelatnicu !


Štoviše s radom te jedine djelatnice upoznat je i DORH s obzirom da je u predstavci Ministarstvu financija bivša djelatnica DZIV-a izrazila sumnju u moguću zloupotrebu položaja troje djelatnika Zavoda, uključivo i te inspektorice zadužene za autorsko i srodna prava.

Tako u lipnju 2006. godine, prilikom posjete makedonske delegacije Zavodu u HDS/ZAMP-u, na upit šefice delegacije Olge Trajkovske jedinoj inspektorici Zavoda "kako surađuje sa ZAMP-om", službenica Zavoda cinično odgovara:

"Mene su podmitili!"

"Izvrsno, mene su podmitili i mi odlično surađujemo!", navodi se u u predstavci poslanoj DORH-u, u kojoj se dodaje da je navedena rečenica izrečena pred nekoliko članova makedonske i hrvatske delegacije, o čemu su obaviješteni ravnatelj Zavoda, a potom i DORH te tadašnja premijerka Jadranka Kosor.

Kontroverzno poslovanje ZAMP-a, zahvaljujući tvrtki Emporion Marka Vojkovića bilježi milijunske profite, već godinama je, dakle, pod državnim nadzorom samo jedne osobe. Ista ta osoba istovremeno pokriva i sva ostala područja autorskih i srodnih prava. Takvo neprirodno stanje stvari izazvalo je i reakciju neovisnih stručnjaka iz EU, no čini se kako određena politička struja u Hrvatskoj čini sve kako bi održala takvo stanje.


Naime, DZIV je u veljači 2005. godine bio uključen u CARDS program Europske unije, a službeni Bruxelles htio je projektom vrijednim 350 tisuća eura pružiti podršku hrvatskoj Vladi i njenim institucijama pri ispunjavanju obveza prema EU i to u domeni Prava intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj - Autorska i srodna prava.

Evo zašto nitko ništa ne zna o ACTI

Nakon 16 mjeseci "sondiranja terena", izrade programa pomoći i razgovora s predstavnicima DZIV-a, Hrvatskog društva skladatelja (HDS), Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) i Hrvatske diskografske udruge (HDU), doneseni su zaključci i preporuke, uz ostalo, da se poveća broj izvršitelja u području autorskog i srodnih prava DZIV-a na 7 izvršitelja, ali hrvatska se strana odnosno DZIV nikada tih preporuka nije držao.

Štoviše, ravnatelj DZIV-a, smanjio je broj izvršitelja u odnosu na vrijeme održavanja navedenog CARDS programa, te je postupio suprotno i vlastitim najavama upućenim EU da će uz postojeće izvršitelje (tada su bile dvije) primati dodatne stručnjake u području autorskog i srodnih prava !

Nedostatak stručnog kadra za područje autorskih prava doveo je do toga da hrvatska Vlada i dalje nema analizu aktualne ACTA-e od strane DZIV-a. Naime, DZIV je je stručno tijelo Vlade RH za intelektualno vlasništvo, pa tako i za autorsko i srodna prava što uključuje i ACTA-u, no još uvijek nitko nije "brifirao" Vladu, osim ako se u to ne računa prvotna potpora Pantovčaka.


Preporuke EU nisu se poštovale

"U ovoj situaciji u kojoj jedna te ista osoba godinama radi kao jedini inspektor stvara se rizik uspostave neke vrste 'rutine' između inspektora i tijela u kojima se provode inspekcije", zaključak je neovisnih stručnjaka CARDS programa za područje autorskog i srodnih prava u Hrvatskoj.

Neovisni stručnjaci u tom su izvještaju napisali i kako za vrijeme realizacije CARDS programa, za što je plaćeno 350 tisuća eura, nisu niti upoznali ljude s ovlastima za donošenje odluka tj. ravnatelja DZIV-a, da bi im mogao dati pojašnjenje razloga malog broja zaposlenika u području Autorskog i srodnih prava.

Štetni ustroj nekome odgovara?

"DZIV mora odigrati iznimno važnu ulogu na području zaštite i zastupanja autorskog i srodnih prava. Postoji bojazan da bi manjak zaposlenika u tom sektoru, uz nezgodno pozicioniranje DZIV-a unutar Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, mogao čak i spriječiti DZIV da ispuni svoje obveze prema hrvatskom Zakonu o autorskom pravu. Organizacijska struktura nema smisla za jednu osobu. U smislu upravljanja ljudskim resursima bitnije je analizirati organizacijsko pozicioniranje DZIV-a", navodi se u zaključcima iz lipnja 2006. godine. No, od tada pa do danas, stanje je ostalo isto.

Premijer Zoran Milanović došavši na vlast odmah je predložio angažiranje neovisnih stručnjaka na raznim područjima, no ravnatelj Topić ponovno pokušava, sada u mandatu nove Vlade RH "progurati" isti štetni ustroj u području autorskog i srodnih prava, s nedostatnim brojem izvršitelja u navedenom području.

Hoće li mu Zoran Milanović to dozvoliti !?
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.