Održano stečajno ročište Jadrankamena: "Stečajna upraviteljica govori o nekakvom čudu, dođite na Brač"

Foto: Joško Šupić/Cropix

OD OTVARANJA stečaja prije godinu dana do kraja prošle godine, Jadrankamen je ostvario prihod od 14,6 milijuna kuna i imao rashode od 8,5 milijuna kuna. Dakle, s upola manje radnika u odnosu na broj prije stečaja ostvario je dobit od oko šest milijuna kuna, kazala je na današnjoj skupštini vjerovnika stečajna upraviteljica Anči Bašić.

Ipak, na današnjem stečajnom ročištu Jadrankamena potraživanja vjerovnika popela su se na 206 milijuna kuna. Naime, pojavila su se i dodatna potraživanja od kojih najveća dolaze od strane Ministarstva financija, na osnovu zaduženja za plaće i doprinose radnika u iznosu od četiri milijuna kuna.

"S time da je prvi isplatni red negdje oko 46 milijuna kuna, a ovo bi razlika bila opći isplatni red", rekla nam je stečajna upraviteljica Jadrankamena Anči Bašić i dodala kako ova pučiška tvrtka nastavlja s poslovanjem i u stečajnom postupku. Trenutno je zaposleno 110 djelatnika, a ima i novih ugovora.

"Djelatnost se obavlja i sklapaju se novi poslovi i ugovori. Nadamo se da će se sklopiti i neki koji su nam vrlo interesantni i malo veći, što bi automatski značilo da će se onda zaposliti još nešto ljudi. Sve ćemo još vidjeti. Ne možemo ništa unaprijed govoriti. Što se mene tiče, mislim da ima budućnosti i perspektive", ističe Bašić. Naravno, sve će ovisiti i o razlučnim vjerovnicima i njihovim potraživanjima, ističe Bašić.

"Sve na neki način želimo da se pridobije, da bude sluha i da razlučni vjerovnici ne potenciraju ovrhe s prodajom nekretnina jer bi to onda bio veći problem", kaže Bašić.Bivši radnik i sindikalni povjerenik Jadrankamena Tonči Drpić ne vjeruje u dobru budućnost bračke tvrtke.

"Stečajna upraviteljica govori o nekakvom čudu, dođite na Brač, pa neka vas puste unutra da snimite to čudo. Vidjeli ste na ročištu da je ona izgubljena u prostoru i vremenu. Ona je stečajni sudac. Nisam bio na prvom ročištu, ali na tom prvom ročištu je trebalo osporiti najmanje 30 posto tražbina. To su sve neke tražbine za usluge koje ti vjerovnici uopće nisu radili za Jadrankamen. Oni su radili usluge za neke prijatelje i rodbinu od našeg bivšeg vlasnika", rekao je Drpić i dodao kako bivši vlasnik Bruno Orešar upravlja stečajnim postupkom, preko stečajnoga suca koji vodi postupak, ali i načelnika općine Pučišta Marina Kaštelana.

"Krajnji cilj je likvidacija i prodaja zemljišta. Morate znati da Marino Kaštelan ima svoja privatna zemljišta do Jadrankamena. Sad su tamo došli Rusi. Ta zemljišta su kupovana po jedan i pol eura i sada Rusi nude 200 eura. Prije pet do šest godina, Bruno Orešar je do kapije Jadrankamena doveo svjetlosne kablove, kanalizaciju, internet. Za što?", istaknuo je Drpić, koji dodaje kako do likvidacije Jadrankamena nije došlo samo zbog pritiska javnosti i sindikata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.