Održan sastanak Zmajlovića i vlasnika Rafinerije Brod: "Brođani bi napokon uskoro mogli udisati čist zrak"

Foto: HRFoto

JE LI skoro kraj mukama Brođana sa zagađenim zrakom? U Zagrebu je danas održan sastanak ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića i predstavnika ruske kompanije Zarubežnjeft, na kojem su dana jamstva da će Rafinerija Brod uskoro u modernizaciju.

Prema riječima ministra Zmajlovića, Brođani bi napokon uskoro mogli udisati čist zrak. Iako nezadovoljan dinamikom kojom se rješava ovaj gorući problem, ministar je siguran da će se ruska kompanija držati dogovorenog.

"To su jasne i nedvojbene garancije da će se nastaviti s modernizacijom Rafinerije Brod, da će se nastaviti dinamikom koja je planirana. Tražio sam da se pojedini procesi ubrazju i završe prije roka koji je planiran", rekao je Zmajlović, koji je BIH, Republici Srpskoj i Rafineriji Brod ponudio iskustva koja Hrvatska ima u rješavanju sličnih problema kakve je imala u Sisku i Rijeci.

Predstavnik Zarubežnjefta, Alexander Voronin rekao je da kompanija zainteresirana za širenje posla u regiji te da su planovi za Rafineriju Brod dugoročni i kao takvi poštivat će visoke standarde zaštite okoliša.

"Ova situacija s okolišem je problem kojeg ne smijemo zanemariti. Odnosimo se prema tome odgovorno i učinit ćemo sve što je u našoj moći da ispunimo zahtjeve koji su nam zadani", kazao je Voronin.

Zmajlović je također najavio da će se idući mjesec sastati Radna skupina koja radi na rješavanju problema.

"Rafinerija Brod morat će podnijeti izvješće o poduzetim aktivnostima po pitanju modernizacije. Nakon toga ćemo organizirati telekonferenciju i na njoj donijeti odluku je li potrebna dodatna intervencija od strane Uprave kompanije u Moskvi i našeg ministarstva", poručio je Zmajlović, koji je na kraju potvrdio da je Hrvatska otvorena prema svim ruskim investicijama, uz uvjet da one budu usklađene s visokim standardima koje je Hrvatska preuzima ulaskom u EU.

Za to vrijeme Brođani će barem jednom tjedno, htjeli ne htjeli, udisati neugodan miris, zbog kojeg je i pokrenuta cijela priča. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.