Odbor EP-a podržao "dvosmislen" nacrt preporuka o TTIP-u

Foto: European Parliament/Flickr

TTIP sporazum između EU i SAD-a trebao bi ojačati pristup EU-a tržištu Sjedinjenih Američkih Država, ali ne smije srozati standarde Europske unije ili pravo na reguliranje u ime javnog interesa, rekli su članovi Odbora za međunarodnu trgovinu Europskog Parlamenta u nacrtu preporuka izglasanih u četvrtak. Pravila za rješavanje sporova između ulagača i države, trebaju se reformirati i poboljšati, dodali su zastupnici.

Nacrt preporuke koju je odbor odobrio s 28 glasova za, 13 protiv , još uvijek mora dobiti odobrenje cijelog Parlamenta, piše u priopćenju zagrebačkog Ureda za informiranje EP-a.

Potreban je ambiciozan, no uravnotežen sporazum

Europski je BDP uvelike ovisan o trgovini i izvozu tako da bi "dobro osmišljen" sporazum sa Sjedinjenim Državama mogao pomoći povećanju udjela industrije u BDP-u EU-a za 15 do  20% do 2020. godine, budući da bi EU tvrtkama, posebice malim, srednjim i mikro poduzećima, pogodovalo tržište od 850 milijuna potrošača, kaže se u tekstu.

Istovremeno, iz proturječnih rezultata istraživanja, teško je ocijeniti koja je stvarna korist TTIP-a za EU ekonomiju, primjećuju zastupnici Europskog parlamenta. Zbog toga su naglasili kako pregovori moraju biti transparentni, kako bi se postigao "ambiciozan" no "uravnotežen" sporazum, čiju bi korist podijelile države članice Europske unije, a koji bi vodio k "učinkovitom, konkurentnom ekonomskom okruženju" i ukidanju necarinskih zapreka. Treba biti zajamčena visoka razina zaštite za potrošače u EU, kao i zaštita njihovih podataka, zdravlja i sigurnosti, te se mora spriječiti socijalni, porezni i okolišni dumping.

Rješavanje sporova između država i investitora

Nacrt je odobren nakon neočekivane promjene stajališta europskih socijaldemokrata oko Mehanizma za rješavanje sporova između država i investitora (ISDS). Ljevica je zatražila da se u preporuci prepozna potreba za "transparentnom institucijom"  u kojoj će sudjelovati "od javnosti imenovani, neovisni suci" i koja će, za razliku od aktualnog ISDS-a, nuditi mogućnost žalbe.

Odluka lijevog centra predstavlja značajan zaokret od dosadašnjeg stajališta, socijalisti su do danas zahtijevali da se ISDS potpuno ukloni iz sporazuma.

Autor preporuka Bernd Lange kaže da je stajalište vijeća "kristalno jasno".

"Parlament više neće tolerirati sadašnji model ISDS-a", rekao je i dodao da će novi instrument "imati nezavisnu arbitražu i biti udaljen od privatnih sudova".

Usprkos stajalištu Langea, dio zastupnika je izrazio snažno nezadovoljstvo i optužio odbor da ignorira sveopću zabrinutost koju ISDS izaziva u javnosti, piše Euronews.

"Nije bilo dovoljno hrabrosti da se odbaci ISDS," rekao je njemački zastupnik  Werner Schulz iz "zelenih" koji su glasali protiv nacrta.

"Nažalost, Europski parlament je ponudio vrlo dvosmislen stav o zloglasnom sustavu ISDS-a," dodala je  Monique Goyens, glavna tajnica udruge potrošača BEUC. "Mi nismo vidjeli niti jednu činjenicu koja bi opravdala uvrštavanje ISDS-a u sporazum." 

Poljoprivreda: "Iscrpan popis" osjetljivih proizvoda

Iako se teži ukidanju svih carinskih ograničenja, dva bi se partnera ipak trebala dogovoriti o sastavljanju "iscrpnog popisa" "osjetljivih poljoprivrednih i industrijskih proizvoda" koji bi mogli biti isključeni iz liberalizacije trgovine, ili bi mogli biti podložni dužem prijelaznom periodu, izjavili su zastupnici.

Zatražili su od EU pregovarača da omoguće uvrštavanje  "zaštitne klauzule", kojom bi se zadržalo pravo zatvaranja tržišta specifičnim proizvodima u slučaju preplavljivanja tržišta proizvodima koji bi mogli ozbiljno naštetiti domaćoj proizvodnji hrane.

Također su zatražili Europsku komisiju da potakne SAD da se ukine zabrana na uvoz govedine iz EU te da se uvrste jake zaštite EU sustava "geografskih oznaka".

Standardi javnog zdravstva - uzajamno prihvaćanje normi

Pregovarači moraju ciljati na eliminaciju dodatnih procedura za veterinarske inspekcije uvoznih proizvoda zbog zdravlja hrane i biljaka, te bi trebalo biti uspostavljeno "uzajamno prepoznavanje ekvivalentnih standarda", naglasili su zastupnici.,EU standardi bi trebali biti sačuvani u područjima u kojima se standardi SAD-a "veoma razlikuju", na primjer, pri odobravanju kemijskih proizvoda, kloniranja ili kemijskih supstanci koje utječu na endokrini sustav  EU "princip predostrožnosti" mora se poštovati, nadodali su.

Veći pristup američkim energetskim resursima

TTIP bi trebao ukloniti "bilo kakva postojeća ograničenja i zapreke izvozu goriva, uključujući ukapljeni plin (LNG) i sirovu naftu" između EU i SAD-a, kako bi sporazum pridonio energetskoj sigurnosti Europske unije, ali i umanjio cijene energenata, izjavili su zastupnici. TTIP bi trebao sadržavati i poglavlje o energetici, koje bi također trebalo održati okolišne standarde postavljene u EU, te odražavati ciljeve klimatske agende u EU, nadodali su.

O zaštiti podataka se ne pregovara

EU pravila privatnosti podataka ne smiju biti ugrožena prilikom integracije EU i SAD digitalne trgovačke razmjene i tržišta financijskih usluga, izjavili su eurozastupnici. TTIP mora izričito izostaviti postojeća i buduća EU pravila o zaštiti osobnih podataka, i zaštititi ih od ustupaka prilikom pregovora. Odredbe o protoku osobnih podataka mogu biti ispregovarane s SAD-om samo u slučaju da se pravila o zaštiti podataka koriste na isti način "s obje strane Atlantika" , nadodali su.

Otvoriti američko tržište transporta i natječaje javne nabave

Pregovori TTIP trebali bi ukloniti sadašnja zakonska ograničenja  stranog vlasništva u pomorskim i zračnim prijevoznicima  i  avionskim kompanijama u SAD-u, kao što su "Jones Act" ili "Air Cabotage law", koji "ozbiljno narušavaju tržišni pristup kompanijama iz Europske unije". Eurozastupnici su također pozvali na veći pristup EU na američkom tržištu telekomunikacija.
Veliki nerazmjer u otvorenosti tržišta javne nabave između dviju strana pregovora mora se približiti, izjavili su zastupnici Europskog parlamenta. TTIP bi trebao postići "značajno otvaranje" američkog tržišta javne nabave na svim razinama vlasti, kako bi se EU tvrtke, ponajprije mala i srednja poduzeća, natjecala za sklapanje javnih ugovora u djelatnostima graditeljskih usluga, transportu i energetici, nadodali su.

Zastupnici također traže od pregovarača Europske unije da imaju na umu interese EU pri ulasku na tržišta za ponudu "visoko specijaliziranih usluga" kao što su inžinjerstvo i ostale profesionalne usluge, financijske i transportne usluge.

Izostaviti javne usluge

Zastupnici su također ponovili želju da se javne usluge izostave iz opsega sporazuma TTIP (uključujući, ali ne i ograničeno na - vodu, zdravstvo, socijalne usluge, sustav socijalnog osiguranja i obrazovanje)

Držati na oku prava radnika

Zastupnici Europskog parlamenta su zatražili od EU pregovarača da inzistiraju na tome da SAD ratificira, implementira i provede osam ključnih konvencija Međunarodne organizacije rada (do sada su ratificirali samo dvije konvencije) i izjavili da se implementacija radnog zakonodavstva kod američkih kompanija mora pobliže i bolje pratiti, tako što se uključuju socijalni partneri i predstavnici građanskih udruga.

Više transparentnosti za zastupnike u Europskom parlamentu i javnost

Zastupnici su urgirali da se transparentnost pregovora o TTIP-u mora unaprijediti, tako što će se više tekstova objaviti javnosti, kao i kroz osiguranje dopuštenja SAD-a da se objavi više službenih dokumenata. Isto tako, zastupnici su upozorili da "odbijanje javnog objavljivanja pregovaračkog prijedloga" mora biti obrazloženo i upitali da se zastupnicima osigura pristup "pročišćenom tekstu" (poglavlja koja su već dogovorena između EU i SAD-a).

Globalni uzor

Dogovor između dviju najvećih svjetskih gospodarskih blokova koji već dijele slična načela i vrijednosti ima potencijal uspostavljanja globalnih normi te izbjegavanja da države s drugačijim standardima i vrijednostima preuzmu tu ulogu, kažu zastupnici.

Idući koraci


Tekst Odbora za trgovinu sada mora dobiti odobrenje Parlamenta kao cjeline, za vrijeme plenarnog glasovanja koje će se prema rasporedu održati 10. lipnja.
TTIP sporazum, kada će biti usuglašen od strane pregovarača EU i SAD-a, morat će dobiti podršku Europskog parlamenta i Vijeća EU kako bi stupio na snagu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.