Obrana traži da se na suđenju za Lora 2 kao svjedok sasluša Mladen Bajić

Foto: Index

SUĐENJE za Loru 2 i ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, započet će 9. rujna, a danas je na splitskom Županijskom sudu održano pripremno ročište.

Vinko Burazer, odvjetnik Emilija Bungura, koji je već cijelo desetljeće u bijegu, predložio je da se na suđenju, između ostalih, sasluša i donedavni glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji je 1992. godine bio zamjenik vojnog tužitelja te je vodio kazneni postupak protiv civila iz kaštelanskog zaleđa koji su sredinom lipnja odvedeni u Loru. 

Saslušati tužitelja Bajića i suca Jurišića

Bajić je bio na očevidu 13. lipnja kada su stradali Gojko Bulović i Nenad Knežević. To je inače bio predmet optužbe u slučaju Lora 1, koji je pravomoćno okončan osuđujućim presudama protiv okrivljenih vojnih policajaca osuđenih na višegodišnje zatvorske kazne. Među njima su i Emilijo Bungur te Tomislav Duić, zapovjednik Vojno istražnog centra Lora, koje sada čeka novo suđenje za zločin nad ratnim zarobljenicima.

Osim Bajića, odvjetnik Burazer zatražio je i da se ispita Boško Jurišić, koji je 1992. godine kao sudac donosio rješenja o pritvoru i istrazi protiv civila koje je Bajić sumnjičio za oružanu pobunu, a o čemu je Index iscrpno pisao. 

Novo vještačenje?

Odvjetnik Vinko Gulišija, branitelja Anđelka Botića, koji je također osuđen u slučaju Lora 1, zatražio je, pak, da se na suđenje pozovu svjedoci ili da im se omogući svjedočenje video linkom, a smatra da bi sud trebao naložiti i vještačenje ozljeda zarobljenih pripadnika srpskih vojnih formacija koji su oštećeni u slučaju Lora 2.

Optužnica vojne policajce tereti za zlostavljanje zarobljenih pripadnika neprijateljskih formacija, kao i smrt trojice pritvorenika. Optuženi negiraju krivnju. Pripadnici srpskih formacija, zatočenici Lore, već su svjedočili u slučaju Lora 1.

Bajić okrenuo kurs promjenom političkih odnosa

Bajić je, kao što smo pisali, ustrajavao u progonu civila, dok postupak nije obustavljen rješenjem Vrhovnog suda. Sedam godina kasnije, kada je na vlast došao SDP, sve se promijenilo. Bajić je poveo postupak protiv vojnih policajaca, a nekadašnji osumnjičenici za oružanu pobunu, postali su oštećenici. Lora 1 zaključena je 2006. godine, suđenje za Loru 2 tek počinje u rujnu, a u tijeku je još nekoliko istraga za druge zločine koji su počinjeni u Lori, o čemu je Index također pisao.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.