Objavljeno izvješće švicarskih forenzičara: Arafat je vjerojatno bio trovan radioaktivnim polonijem

Foto: Guliver image/Getty images

BIVŠI palestinski vođa Jaser Arafat vjerojatno je bio trovan radioaktivnim elementom polonijem, stoji u izvješću švicarskih forenzičara kojeg je objavila al-Jazeera. U izvješću na 108 stranica se između ostalog navodi kako su u Arafatovom tijelu pronađene "neočekivano visoke" razine radioaktivnog polonija što podupire teoriju o trovanju. Švicarski forenzičari su naveli i kako im je problem u istrazi ovog slučaja predstavljao ograničen broj uzoraka, ali i činjenica da je od Arafatove smrti do testiranja prošlo osam godina.

Arafatova udovica Suha poručila je kako ovo izvješće potvrđuje sumnje da je riječ o zločinu, odnosno "političkom pogubljenju". "Naše sumnje su potvrđene. Znanstveno je dokazano da nije umro prirodnom smrću i imamo znanstveni dokaz da je ubijen", dodala je, ne imenujući pritom moguće osumnjičenike za ubojstvo. Kazala je tek kako je njen suprug za života imao jako mnogo neprijatelja.

Arafat je obolio u listopadu 2004., a simptomi su bili brojni, od mučnine do bolova u abdomenu. Unutar nekoliko tjedana stanje mu se jako pogoršalo te je iz Ramallaha prebačen u bolnicu Percy u Francuskoj. No stanje se nastavilo pogoršavati, došlo je do zastoja bubrega i potom neurološke kome. Preminuo je 4. studenoga 2004. od moždanog krvarenja u 75. godini života. Usprkos nekoliko provedenih znanstvenih ispitivanja odmah nakon smrti, nije bilo dokaza o trovanju. Švicarski znanstvenici su odlučili istražiti okolnosti njegove smrti potaknuti istragom Al Jazeere, nakon čega je Arafatovo tijelo u studenom 2012. ekshumirano.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.