Obitelj pogubljenog novinara: "Američke vlasti mogle su za njega napraviti puno više"

Foto: FAH

ČLANOVI obitelji ubijenog novinara, Jamesa Foleyja, istaknuli su kako smatraju da vlast nije učinila sve što se nalazi u njezinoj moći kako bi spasila zarobljenog Foleyja.

"Moglo se napraviti puno više za Jima. Stvarno se nadam da će nas njegova smrt natjerati da razmotrimo naš pristup pregovaranja u talačkim krizama", rekao je Michael Foley, brat ubijenog novinara, prenosi Yahoo Global News.

SAD stoji iza politike prema kojoj ne plaća otkupninu i ne pregovara s teroristima. Smrt novinara izazvala je polemike jer je dio kritičara istaknulo kako se to pravilo ne primjenjuje dosljedno. Naime, u svibnju su američke vlasti oslobodile petoricu talibanskih zatvorenika iz Guantanama u zamjenu za oslobađanje američkog vojnika Bowea Bergdahla iz Afganistana, prenosi The Telegraph.

U pokušaju da objasne ovu "nedosljednost" u politici, SAD je zastupao tezu kako je u Bergdahlovom oslobađanju Katar odigrao ulogu posrednika. Oslobođeni zatvorenici predani su izravno posredniku, a Amerikanci tvrde kako su svi pregovori vođeni s katarskim predstavnicima. Zbog toga je Chuck Hagel, američki ministar obrane, izjavio kako Amerika "nije pregovarala s teroristima".

Američke vlasti smatraju kako nije došlo do razmjene zatvorenika s terorističkom grupom, zato što se razmjena dogovorila i provela putem posrednika.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.