Obama odobrio zračnu podršku sirijskim pobunjenicima koje trenira SAD

Foto: Hina

SAD je odlučio dozvoliti zračne udare u svrhu obrane sirijskih pobunjenika koje trenira američka vojska čak i ako je riječ o napadima snaga odanih sirijskom predsjedniku Bašar al-Asadu, izjavili su američki dužnosnici u nedjelju. 

Odluka američkog predsjednika Obame produbljuje američku ulogu u sirijskim sukobima i prije svega je usmjerena na zaštitu vojnika koje uvježbava SAD sa svrhom otpora militantima Islamske države.

No, u kaosu sirijskog građanskog rata ima puno igrača i prijetnji lokalnim "američkim" novacima koji su prvi put razmješteni prošlog petka da bi se odmah našli pod vatrom jedne od frakcija izazvavši prvu službeno priznatu potporu američkih zračnih snaga.

Bez detalja

Vijest da je američka vojska spremna pružiti obrambenu podršku protiv bilo kojih napadača prvi je objavio Wall Street Journal, pozivajući se na izvore koji su zatražili anonimnost.

U službenom komentaru Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, glasnogovornik Alistair Baskey kaže da će američka vojska trupama koje uvježbavaju Amerikanci pružiti "široku podršku".

"Mi nećemo ići u detalje o pravilima angažmana, ali smo rekli da ćemo poduzeti sve potrebne korake kako bi osigurali da ove postrojbe izvrše svoju misiju" protiv Islamske Države.

Detalje o razmjerima podrške nije dala ni glasnogovornica Pentagona, zapovjednica Elissa Smith, naglasivši da je "prvi i najvažniji" cilj programa borba s IS-om.

"Mi, dakako, prepoznajemo da velik broj ovih grupa vodi borbe na više bojišnica, uključujući Asadov režim, Islamsku državu i teroriste," rekla je.

Američka vojska je u svibnju pokrenula program uvježbavanja do 5,400 sirijskih boraca godišnje u novoj strategiji koju je odobrio Obama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.