Novi pokušaj ulaska u Melillu: Stotine afričkih imigranata preskočile ogradu od sedam metara

Foto: Guliver Image/Getty Images

VIŠE stotina imigranata s područja južno od Sahare pokušalo se u nedjelju bezuspješno probiti se iz Maroka u španjolsku enklavu Melillu nakon što je dio njih uspio preskočiti prvu od tri žičane ograde na granici, izvijestile su mjesne vlasti.

Pokušaj je počeo u 5,30 sati po srednjoeuropskome vremenu kada je "skupina od petstotinjak imigranata iz zemalja južno od Sahare" htjela prijeći trostruku ogradu visoku sedam metara koja okružuje taj grad, rekla je prefektura Melille u priopćenju.

"Nitko od njih nije uspio ući", dodaje, napomenuvši ipak da ih je "stotinjak" preskočilo vanjsku ogradu. Kako nisu uspjeli ući, na kraju su se vratili "u unutrašnjost Maroka". "Nema dojave o ozlijeđenima ni među imigrantima ni među pripadnicima španjolskih redarstvenih snaga" koji su spriječili taj pokušaj u suradnji s marokanskim sigurnosnim snagama, dodaje se u priopćenju.

Dana 14. lipnja marokanske i španjolske sigurnosne snage odbile su tisuću afričkih izbjeglica koji su htjeli preskočiti ogradu. Četiri dana poslije, četiristotinjak ljudi ponovo je htjelo okušati sreću, i opet bez uspjeha. Stotine imigranata ušle su zadnjih mjeseci u Španjolsku prelazeći granicu u Melilli, usprkos postavljanju sve sofisticiranije opreme, među kojima je i nova mreža koja onemogućava penjanje.

Melilla i Ceuta, španjolske enklave, jedini su kopneni granični prijelazi između Afrike i Europe, zbog čega je Španjolska među najpoželjnijim zemljama za ilegalne imigrante.

Da bi se sučelila s tom navalom, Španjolska je zatražila financijsku pomoć Europske unije koja je nedavno najavila da će izdvojiti 10 milijuna eura. Kako navode vlasti u Melilli, u prihvatnom centru u tom gradu kapaciteta 280 ljudi, smješteno je 2000 izbjeglica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.