Novi detalji stravičnog slučaja ropstva u BiH: "Upozorili su me da će me ubiti budem li puno pričala policiji"

SLUČAJ 19-godišnje njemačke državljanke Karle, pravim imenom Betine Siegner, koja je godinama brutalno zlostavljana i držana u ropstvu, šokirao je Bosnu i Hercegovinu, ali i cijelu regiju. Kako javlja Agencija Anadolija, danas se u slučaj uključilo i njemačko Veleposlanstvo u Sarajevu, koje je zatražila susret sa zlostavljanom djevojkom.

Njena majka znala za zlostavljanja

Karla, odnosno Betina, istražiteljima je u svom iskazu, danom u sigurnoj kući, kazala kako ju je 2004. godine u Kalesiju dovela njena majka Christine Siegner. Ostavila ju je kod Milenka Marinkovića za kojeg se u lipnju 2006. udala i to kao njegova druga supruga. Svoju majku Christine djevojka je u više navrata molila da je odvede iz Bosne, a iako joj je majka to obećavala, i Betina je i dalje ostajala u kući svojih zlostavljača, 52-godišnjeg Milenka i 45-godišnje Slavojke Marinković.

Majci je Betina pričala što proživljavala, ali Christine nije bilo briga. Christine nije reagirala čak ni kad joj je kći ispričala kako joj ne daju hranu i kako mora spavati u štali. Betina je potvrdila kako je kod Marinkovićevih morala raditi najteže poslove, čak i primjerice držati nogu konja tijekom potkivanja pa ju je jednom prilikom životinja napala i ozlijedila.

"Upozorili su me da će me, ako budem puno pričala policiji, pronaći i u Njemačkoj te ubiti"


"Najviše me tukla Milenkova kćerka Monika. Udarala me šipkom, štapom i remenom, iako ništa nisam skrivila. Nisu mi dali jesti, iako su imali hrane, pa sam jela hranu koju bih uzela njihovom psu. Jednom su me i zbog toga istukli. Najduže sam sedam dana bila bez hrane. Tad sam ukrala komad domaćeg kruha i mesa te pobjegla u šumu", ispričala je Betina dodajući kako su je tukli sinovi Milenka i Slavojke Marinković. Premlaćivana je i strujnim kablom. Pokazala je ožiljke koje ima na rukama, a polomljeni su joj i prsti. Ipak, demantirala je navode susjeda o tome da su je Marinkovići tjerali na seksualne odnose s raznim muškarcima.

"Upozorili su me da će me, ako budem puno pričala policiji, pronaći i u Njemačkoj te ubiti", otkrila je istražiteljima zlostavljana djevojka.

Christine je ispričala kako je Betina pohađala školu za djecu s posebnim potrebama


55-godišnja Betinina majka Christine, kako prenosi Agencija Anadolija, istražiteljima je ispričala posve suprotnu priču. Ta nezaposlena majka čak devetero djece, koja je radila u kuhinji u austrijskim hotelima, navela je kako je od prethodnog muža, Alfreda, oca nesretne Betine, pobjegla jer je htio silovati njene kćeri, među njima i Betinu. Christine je ispričala i kako je Betina pohađala školu za djecu s posebnim potrebama.

Milenka Marinkovića upoznala je 1994. u Austriji i s njim pet godina živjela u vanbračnoj vezi, sve do 1999. godine. On se 2004. godine vratio u BiH, a ubrzo je za njim došla i Christine sa tada 11-godišnjom Betinom. Christine i Milenko su se vjenčali u lipnju 2006. godine. Istražitelji su došli do kopije vjenčanog lista, a njegovu autentičnost se provjerava. Ukoliko se utvrdi da je vjerodostojan, Milenko Marinković će morati odgovarati i za bigamiju.

Kćer Betinu optužila za nemoral

 
Christine je ispričala i kako se Betini svidjelo u BiH te je htjela tu ostati. Tvrdi i kako nije istina da je njena kći radila najteže poslove te kako je Betina spavala u kući i imala hrane. Prste je, tvrdi njena majka, ozlijedila kada ih je prikliještila uz vrata automobila, a Marinkovići je nisu vodili liječniku jer nije bila prijavljena. Na pitanje istražitelja zašto dijete nije pohađalo školu, Christine je ustvrdila kako nije znala da i u BiH postoje škole za djecu s posebnim potrebama.
 
Christine je kćer Betinu optužila za nemoral. Tvrdi kako bi Betina za cigaretu bila u stanju učiniti svašta, pa i imati seksualne odnose s muškarcima. Kaže kako je upravo zbog toga Betinu istukla u ožujku ove godine. Po njenom iskazu, Betina je bila sklona samoozljeđivanju pa se jednom prilikom namjerno opekla.
 
Kako slučajno ne bi pobjegla iz države, Christine je stavljena pod nadzor Službe za poslove sa strancima. Oduzeti su joj dokumenti i ne može napustiti BiH sve dok se tužiteljstvo ne očituje o tome je li im potrebna u sudskom postupku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.