Nove optužnice u korupcijskoj aferi koja je dovela do propasti Hrvatske kreditne zadruge u Clevelandu

NAKON što je prošle godine devet osoba osumnjičeno za financijske prevare koje su dovele do propasti Hrvatske kreditne zadruge sv. Pavla u američkoj saveznoj državi Ohio, federalna policija u srijedu je podigla optužnice protiv još tri osobe.

Eddy Zai, vlasnik The Cleveland Groupa, koji je poslovao s Hrvatskom kreditnom zadrugom, optužen je po 35 točaka. Sumnjiči ga se da je, davanjem lažnih zajmova i falsificiranjem dokumenata Zadrugu oštetio za više od 16 milijuna dolara. Također ga se sumnjiči da je operativnog direktora Zadruge Anthonyja Raguza u nekoliko navrata “nagradio” povećim svotama novca.

Ted Vanenelli, Zaijev svekar, optužen je za podmićivanje, urotu, prijevaru financijske institucije i davanje lažnih iskaza. Treći optuženi je Zrinko Jukić, 41-godišnji stanovnik Clevelanda, kojeg se također sumnjiči za upletenost u korupcijski skandal.

Među optuženima u aferi većinom Hrvati

Riječ je o jednoj od najvećih korupcijskih afera, koja je tu ustanovu koštala oko 170 milijuna dolara. Optužnica sadrži 26 kaznenih djela zbog kojih je američka Državna uprava za kreditne unije u travnju prošle godine likvidirala tu kreditnu ustanovu američkih Hrvata, koju je osnovala crkva naših iseljenika.

Među optuženima su uglavnom Hrvati. Prvi je operativni direktor CFCU Anthony Raguz, a slijede Koljo Nikolovski, njegova bivša supruga Rose Ann Nikolovski, Marko Nikoli, John Cendol, Jr., Ruth Cendol, Daniel Kocher, Edward Watral i Jennifer Cerjan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.