Nova kriza: Strane banke ubrzano povlače novac iz srednje i istočne Europe

Foto: Arhiva

STRANE banke su u prvom tromjesečju ove godine ubrzale povlačenje kapitala iz središnje i istočne Europe, pokazao je najnoviji izvještaj Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Banke koje podnose izvještaje Banci za međunarodna poravnanja smanjile su u tom periodu svoje vanjske pozicije u europskim zemljama u razvoju, bez Rusije i Turske, u visini od 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), javlja Tanjug.
 
To je više nego u posljednjem tromjesečju 2012. godine, kada su njihova sredstva u tim zemljama smanjena za 0,2 posto, naveo je EBRD.
 
Mnoge banke u istočnoeuropskim zemljama su u potpunom ili većinskom vlasništvu matičnih banaka sa Zapada, koje u posljednje vrijeme smanjuju kreditne aktivnosti nastojeći popraviti svoje bilance narušene dužničkom krizom u eurozoni. Strahuje se da će njihovo povlaćenje na domaća tržišta nanijeti štetu gospodarstvima europskih zemalja u razvoju.
 
Istraživanje je pokazalo značajno kumulativno smanjivanje sredstava u proteklim tromjesečjima, koje je dostizalo u prosjeku i 5,5 posto BDP-a od sredine 2011. godine.
 
Najveće povlačenje sredstava dogodilo se u Mađarskoj, gdje je dostiglo 23 posto BDP-a, a zatim u Sloveniji 0,17 posto.
 
Taj proces nastavio se i u prva tri mjeseca ove godine u zemljama kao što su Hrvatska, Latvija, Litva, Rumunjska i Ukrajina, priopćio je EBRD.
 
U Mađarskoj su banke zbog odluka vlade Viktora Orbana u vezi s oporezivanjem banaka i davanja subvencija korisnicima kredita u 2010. izgubile 3,6 milijardi eura.
 
Strane banke strahuju da bi mogle pretrpjeti još gubitaka zbog najavljenog plana za pomoć korisnicima kredita s hipotekama u stranim valutama.
 
Najveća mađarska banka OTP je u protekla dva tjedna zbog oštrog pada cijene dionica izgubila na tržišnoj kapitalizaciji više od 887 milijuna dolara.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.