Njihov načelnik kupuje auto od pola milijuna kuna, a HDZ-ovci drže prodike o bankrotiranim općinama

Foto: FAH, Općina Perušić, Grad Zaprešić

KAKO županiju/grad/općinu stjerati u bankrot? Najbolje to zna HDZ. Pa su svoje znanje odlučili podijeliti s ostatkom nacije.

"Danas, 16. lipnja  2015. godine u 14,30 sati u Središnjici HDZ-a (Trg žrtava fašizma 4, Zagreb) održat će se konferencija za medije na temu 'Jedinice regionalne i lokalne samouprave pred bankrotom' na kojoj će govoriti Tomislav Tolušić (virovitičko-podravski župan) i Željko Turk (gradonačelnik grada Zaprešića)", sadržaj je priopćenja kojeg je medijima poslao glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka.

Najbolji način da se općinu gurne u bankrot je nabavka auta od pola milijuna kuna

U HDZ-u sasvim sigurno smatraju da se radi o mudroj predizbornoj strategiji. Nema nikakve dvojbe da će najavljeni govornici Tolušić i Turk za predmetni bankrot koji je najavljen kao središnja tema press konferencije optužiti Vladu RH i konkurentski im SDP. Djelomično možda i opravdano.

No, neopisivo je ironično (a u istoj mjeri i politički priglupo) press konferenciju s temom bankrota koji, prema HDZ-u, predstoji jedinicama regionalne i lokalne samouprave, održavati na isti dan kada medijskim prostorom dominira Ivica Turić, HDZ-ov načelnik Općine Perušić, koji je javni novac kojim raspolaže odlučio utrošiti u nabavu automobila od 450 tisuća kuna (bez PDV-a).

Načelnik Perušića Turić, čija bruto plaća prelazi 19 tisuća kuna, odlučio je, podsjećamo, na leasing kupiti novi auto s pogonom na sva četiri kotača, snagom motora od minimalno 140 kW, koji brzinu do 100 km/h postiže u manje od deset sekundi. Nabavlja ga na leasing na pet godina, a s njime planira proći 100 tisuća kilometara.

Zbog čega načelniku Perušića treba automobil od 562.500 kuna, koliko će njegova nova jurilica koštati kada se pribroji 25 posto PDV-a? Isplati li se na novi automobil potrošiti ukupno 3,5 posto godišnjeg općinskog proračuna, koji iznosi 16.245.760,33 kuna? Za očekivati je da će na ova pitanja odgovoriti HDZ-ovi stručnjaci za bankrot lokalne samouprave.

HDZ šuti, Kolinda nije zadovoljna

A mi smo odgovore u međuvremenu potražili kod HDZ-ovog središnjeg ureda. Pitali smo ih odobravaju li Turićevo razbacivanje javnim novcem. Odgovore još nismo dobili, a objavit ćemo ih kada (ako ikada) stignu.

Komentar Turićevog načina raspolaganjem javnim sredstvima zatražili smo i kod Kolinde Grabar Kitarović, koju je na Pantovčak instalirao upravo HDZ. Evo odgovora kojeg smo dobili od Ureda predsjednice:

"Predsjednica Republike ne komentira pojedinačne slučajeve, ali se zalaže za odgovorno upravljanje javnim financijama od općinske do državne razine, što konkretni slučaj ne pokazuje".

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.