Nijemcima dosta zaduživanja: Prvi put nakon 46 godina usvojen proračun bez deficita

Foto: FAH

NJEMAČKA je usvojila izbalansirani budžet za 2015. godinu, javlja Anadolu Agency. To je budžet koji prvi put od 1969. godine ne predviđa rast javnog duga Njemačke.

Njemački ministar financija Wolfgang Schauble izjavio je da političari u Njemačkoj ispunjavaju svoje obaveze sada kako njihovi unuci ne bi plaćali javni dug u budućnosti. Rekao je i kako ovaj način najbolje doprinosi održivom ekonomskom rastu zemlje.

Više od 26 milijardi za državne investicije

Stabilne državne financije rezultat su dugogodišnje politike usmjerene na rast i razvoj, pa je Njemačka tako postala pozitivan europski primjer za vođenje gospodarstva. Poštujući nacionalne i europske propise o regulaciji deficita ulagala je u budućnost, piše diplo.de.

Ovaj proračun također sadržava dio sredstava za investicije, i to preko 26 milijardi eura, što je za 364 milijuna eura više od onoga što je Bundestag u početku planirao.

Schauble je najavio dodatan paket investicija težak 10 milijardi eura za razdoblje od 2016. do 2018. godine, što je već uključio u plan za proračun za 2016. godinu.

Očekuju rast poreznih prihoda

Njemačka središnja država naredne godine potrošit će više od 300 milijardi eura. Taj novac planiraju prikupiti ponajviše poreznim prihodima, za koje očekuju da će iduće godine rasti s obzirom na 2014. i iznositi oko 277,5 milijardi eura, te iz fondova Europske unije.

U prvoj polovici 2014. godine Njemačka je ostvarila suficit državnog proračuna u iznosu od 16,1 milijardi eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.