Nijemci više brinu zbog stanja u Europi nego Grci

NAJNOVIJE istraživanje GfK Verein na temu "Izazovi Europe 2012" pokazalo je kako su, uz Francuze, Nijemci i dalje nacije koju najviše mori krizno stanje u Europi.

Pritom valja napomenuti kako su Nijemci danas mnogo manje zabrinuti nego što su to bili prošle godine. Tako su u istraživanju 2011. Nijemci naveli da ih posebno brine u prosjeku 3,7 raznih problema, dok ih ove godine muči svega 2,6. Bez obzira na to, i dalje su zabrinutiji nego Grci, koji u prosjeku navode 2,4 razloga za zabrinutost.

Ukupan prosjek za Europu jest 2,0 problema, dok je lani bio 2,3 problema, što sugerira kako u pogledu rješavanja krize danas među građanima ipak vlada veći optimizam. Najmanje brinu Šveđani, koji u prosjeku vide svega 1,1 problem.

Nezaposlenost je uglavnom najveći problem kojeg ističu sve nacije. Najviše to muči Španjolce (79 posto) i Francuze (63). S druge strane, nezaposlenost predstavlja problem samo za 11 posto Nizozemaca. Čak 21 posto manje Nijemaca nego lani je navelo da ih muči stanje na tržištu rada, što je razumljivo jer je Njemačka jedina koja je uspjela smanjiti nezaposlenost u vrijeme recesije.

Međutim, Nijemci su danas zabrinutiji zbog općeg ekonomskog razvoja, a prvi put se na listu deset najvećih njemačkih problema probila i tema siromaštva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.