"Nije isključeno da nas se spremaju istrijebiti sa Balkana, da se Bošnjacima ponovo dogodi genocid"

POGLAVAR islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić upozorio je u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija kako nije isključeno da se Bošnjacima ponovo sprema genocid. "Nije isključeno da nam se sprema ponovni progon. Nije isključeno da netko negdje, mimo našeg znanja, priprema da nas ponovo istrijebi sa Balkana, odnosno iz Bosne. Dakle, da nas zadesi ono što se dogodilo muslimanima i židovima u Španjolskoj", kazao je reis Cerić za agenciju Anadolija.

Cerić u svijetu slovi za velikog intelektualca, a alarmantna upozorenja iznosi, između ostalog, i zbog neskrivenih manifestacija četništva, odnosno Ravnogorskog četničkog pokreta (RČP). Pristalice ovog pokreta su u crnim uniformama i s kokardama na glavama i proteklog vikenda (kao i mnogo puta do sada diljem BiH) protestirali povodom godišnjice uhićenja ratnog zločinca Ratka Mladića. "Manifestacije poput marširanja `ravnogoraca` i glorificiranje ratnih zločinaca, što se tumači kao njihovo pravo na govor, malo su od onog što mi vidimo da se, zaista, događa. A koliko toga ne vidimo?", pita se Cerić i poručuje: "Mi danas nemamo pravo ignorirati tu mogućnost da nam se ponovo dogodi genocid".

"Mi smo narod koji ne smije imati slabo, nesposobno i neodgovorno rukovodstvo, jer nas to vodstvo treba voditi i obraniti od mogućeg genocida. Ja, ponavljam, ne isključujem mogućnost pokušaja da nas se istrijebi. Ne smijemo imati zastupnike koji nisu spremni žrtvovati svoje vrijeme, zdravlje, imetak, pa i svoj život, da bi smo se sačuvali. Jer sve dotle dok ne budemo imali takve zastupnike, koji će stalno bdjeti nad našom sudbinom, odnosno imati mnogo znanja, sposobnosti i mnogo dosjetljivosti da nas informiraju, obuče, educiraju, organiziraju, da nas ujedine - nama će uvijek prijetiti mogući genocid. Svaki truli kompromis koji nas ne snaži u obrani protiv te opasnosti, za nas je vrlo opasan. Oni koji su u poziciji da se brinu za nas, ljudi koji su javno preuzeli tu obavezu, moraju biti svjesni svoje povijesne odgovornosti za sudbinu nas Bošnjaka kao naroda", upozorio je između ostalog u opsežnom intervjuu za agenciju Anadolija reis Cerić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.