Nije im dosta teran, Slovenci žele zabraniti Istarski pršut!

Foto: Ilustracija

ISTARSKI pršut mogao bi doživjeti sudbinu istarskog terana! Odnosno, njegova bi prodaja pod tim imenom mogla biti zabranjena u zemljama Europske unije!  Naime, kako piše Glas Istre, Slovenci su krajem listopada 2013. Europskoj komisiji poslali prigovor na hrvatski zahtjev da se istarski pršut registrira. Europska komisija će stoga donijeti odluku o valjanosti slovenskog prigovora. Ukoliko odluče da je valjan o tome će obavijestiti resorna ministarstva obje države, koje će zatim imati rok od tri mjeseca kako bi poslali svoja očitovanja.

Glasnogovornik slovenskog Ministarstva poljoprivrede potvrdio je Glasu Istre da je Slovenija podnijela prigovor na hrvatski zahtjev za registracijom pršuta.

Ministarstvo poljoprivrede za Index: Očekujemo pozitivnu atmosferu

Ministarstvo poljoprivrede je, zajedno s Istarskom županijom i Udrugom proizvođača istarskog pršuta, napravilo sve specifikacije te je pokrenut postupak zaštite Istarskog pršuta na EU razini, kazali su iz Ministarstva Indexu te dodali kako ih je  22. prosinca 2013. Europska Komisija službeno informirala da je Republika Slovenija uložila Prigovor te da je započela s provjeravanjem njegove osnovanosti.

"Moguća su dva scenarija:
-  da Komisija utvrdi da prigovor nije osnovan te da registrira nazivi Istarski pršut ili
- da nam Komisija dostavi svu dokumentaciju i pozove na postizanje dogovora sa Slovenijom ukoliko utvrdi da je Prigovor opravdan.

Očekujemo pozitivnu atmosferu i uvažavanje argumenata zainteresiranih proizvođača.", kažu iz Ministarstva.

Na čemu Slovenija temelji svoj prigovor, nitko ne želi reći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.