Nesposobnost ministra? Varga poništio natječaj, bolnica u Bjelovaru mora platiti štetu od 50 tisuća kuna

Foto: FAH

"PONIŠTAVA se odluka o poništenju javne nabave od 22. kolovoza 2014. godine za nabavu MSCT 32-slojnog uređaja za RTG-1 komplet", stoji u rješenju odluke Državne komisije prema kojem bolnica u Bjelovaru mora na kraju isplatiti tvrtkama koje su uređaje trebale nabaviti 50.140 kuna.

Epilog je to priče kada je ministar Siniša Varga naložio sanacijskom upravitelju Opće bolnice Bjelovar da poništi postupak javne nabave MSCT 32-slojnog uređaja za RTG. Naime, ministar Varga smatrao je da prilikom provođenja postupka ove javne nabave da nisu ispunjeni minimalni standardi transparentnosti.

Bolnica na kraju mora u roku od 16 dana isplatiti novac iako su se samo pridržavali odluka ministarstva zdravlja i ministra Varge.

Ministarstvo zdravlja bez obrazloženja poništilo natječaj

"Opća bolnica Bjelovar pokazala je suspektnu rigidnost u izmjeni uvjeta u sedam stavki tehničke specifikacije javne nabave, bez stručno prihvatljivih obrazloženja inzistiranja na pojedinim uvjetima", objavili su tada iz Ministarstva zdravlja. No, Državna komisija tako ne misli, pa će tvrtke Siemens i Medicom koji su se žalile na poništavanje natječaja dobiti po 25 tisuća kuna.


Državna komisija smatra da Ministarstvo zdravlja nije valjano obrazložilo zbog čega je poništen natječaj već su umjesto toga samo citirali zakonsku odredbu. Državna komisija smatra da je Ministarstvo zdravlja bilo obavezno dokazati "postojanje činjenica na temelju koji je donio odluku".

Traljavi posao

"Naručitelj u ovom slučaju nije dokazao da je došlo do postojanja okolnosti zbog kojih bi došlo do sadržajno bitno drugačijeg poziva na nadmetanje ili dokumentacije za nadmetanje da su bile poznate prije, odnoosno nije dokazao postojanje činjenica i okolnosti na temelju kojih je donio svoju odluku", stoji u odluci Državne komisije.

Ministar Varga hvalio se u javnosti ovog ljeta da pokreće revizije javnih nabava u zdravstvu te tvrdio da postoji "otpor interesnih skupina reformama". Nakon što je Varga 18. lipnja došao na čelo Ministarstva zdravlja, pokrenuta je revizija javne nabave 18 CT uređaja. No, u slučaju bolnice u Bjelovaru, taj posao napravio je vrlo traljavo, pa je zbog njegove odluke bolnica sada dodatno dužna 50 tisuća kuna.

Varga bez komentara

Siniša Varga odbio je danas komentirati odluku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) koja je poništila njegovu odluku o poništenju javne nabave dijagnostičkog radiološkog (MSCT 32-slojnog) uređaja za Opću bolnicu Bjelovar, rekavši da će odluku DKOM-a komentirati kad je pročita.


Varga je danas novinarima rekao da tu vijest "nije pročitao, ne zna o čemu se radi, te će komentirati kad pročita".

Isto tako, nije se želio osvrnuti niti na tvrdnju da će bjelovarska bolnica zbog njegove poništene odluke morati u roku 16 dana isplatiti ukupno 50.000 kuna tvrtkama Siemens i Medicom, koje su se žalile DKOM-u na poništavanje natječaja.

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja Josip Jagić najavio je da će Ministarstvo iskoristiti sve pravne lijekove, prema Zakonu o upravnom postupku, kako bi osporilo odluku DKOM-a.

S revizijom javne nabave u zdravstvu se nastavlja, poručio je Jagić.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.