Nema kaznenog djela sramoćenja za novinare ako se radi o interesu javnosti

Foto: Hina

VLADA je u Sabor u drugo čitanje poslala izmjene Kaznenog zakona. Njima se uz ostalo isključuje protupravnost za kazneno djelo sramoćenja ako je počinjeno u interesu javnosti. Ministar Orsat Miljenić objasnio je što će to značiti u praksi.

"Znači da neće biti tog kaznenog dijela kao ni kaznenog dijela uvrede ukoliko je počinjeno u obavljanju određenih djelatnosti, znanstvena, stručna, umjetničko, književno djelo, javna informacija, novinarski posao, politička komunikacija itd. Ako je počinjeno u javnom interesu ili ako je počinjeno iz drugih opravdanih razloga, to će se utvrditi u svakom pojedinom slučaju," rekao je Miljenić. Po službenoj dužnosti gonit će se kazneno djelo prijetnje nastavnicima i učiteljima.

"Znači ako se prijeti učitelju, neće kao do sada biti da on mora privatno gonit, nego će se to goniti po službenoj dužnosti. I to je bitno, mislimo da tu šaljemo i poruku da su takva ponašanja nedopuštena i da se ne smijeu događati," rekao je Miljenić. Iako je Vlada sklona proširiti kaznenopravnu zaštitu zbog prijetnje i prisile i na odvjetnike, no to nije u ovom prijedlogu. ''Vidjet ćemo kako će ići saborska rasprava'', poručio je Miljenić.

Među predloženim izmjenama u proceduru ide i ona o nezastarjevanju kaznenog progona za teško ubojstvo, terorizam, ubojstvo osobe pod međunarodnom zaštitom. Također, pooštrava se opoziv rada za opće dobro. U Kazneni zakon vraća se nasilje u obitelji te kao posebno djelo nasilničko ponašanje. Kad je o suzbijanju terorizma riječ, sankcionirat će se i pripreme odlaska u terorističke organizacije.

"Dakle to je nešto što je suvremeni trend. Na sreću to nemamo, ali moranmo biti spremni ako se to dogodi. To je nadležnost svake zemlje članice, ali se razgovara kako je najbolje, koji je najbolji model, ali on nije obvezujući. To je jednostavno razmjena mišljenja, iskustva, razgovora," rekao je Miljenić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.