Ne prihvati li Promet nagodbu od 55 milijuna kuna, mogao bi platiti 170 milijuna kuna

Foto: www.promet-split.hr

CIJELI dan raspravljalo se o Prometu na splitskom Gradskom vijeću. Javni prijevoznik ima gubitak od 8 milijuna kuna u ovoj godini, što je samo nastavak dugogodišnjeg negativnog poslovanja. Direktor Edo Meštanek izlagao je o teškoj situaciji i potrebi restrukturiranja, na koncu je uspio izmoliti 2 milijuna kuna, što će biti dosta za plaće za listopad, ali ne mnogo više od toga.

Baldasaru novinari rade štetu?!

Gradonačelnik Ivo Baldasar danas je potjerao novinare iz gradske vijećnice jer smatra da o problemu sa tužbom slovenskog A-Cosmosa i odvjetnika Željka Lubine moraju raspraviti bez javnosti. Svaka izgovorena riječ mogla bi nanijeti veliku štetu Prometu i gradu, ocijenio je gradonačelnik. Mi bi dodali da je Baldasarova briga zapravo bespredmetna jer novinari sigurno nisu ti koji su doveli Promet u ovakvu situaciju.

Teška dilema

Nejasno je čemu Baldasarova želja za cenzurom jer se više manje sve o ovom slučaju zna pa tako i da je ponuđena nagodba na 55 milijuna kuna, plativo u ratama na četiri godine bez kamata. Pristane li Promet, to bi značilo da A-Cosmos i Lubina nemaju više nikakvih potraživanja te bi ta stvar bila riješena, prijevoznik bi čak zadržao i devet autobusa koji su nepravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Splitu dodijeljeni splitskom odvjetniku.

U suprotnom, Promet bi mogla pogoditi puno teža sudbina od već dosuđenih 37 milijuna kuna A-Cosmosu. Naime, ukoliko bi se u cijelosti obistinio odštetni zahtjev za korištenje devet autobusa, čiji leasing nije otplaćen, ukupna svota koju bi morao iskeširati Promet popela bi se do nevjerojatnih 170 milijuna kuna! To ne samo da bi bilo katastrofalno za Promet, bio bi to i udar od kojeg bi se i Grad Split teško oporavio.

Lubina tužio i za reklame

Baldasar je u zatvorenom dijelu sjednice iskazao spremnost za nagodbu, no ne i Meštanek, koji računa da bi na sudu mogli ipak dobiti spor. Tijekom dana gradski vijećnici primili su cirkular odvjetnika Lubine u kojem ih upozorava da bi u slučaju za njega povoljnog sudskog ishoda njegova potraživanja iznosila gotovo 90 milijuna kuna.

Osim tužbe za korist koju je Promet imao od eksploatacije autobusa, odvjetnik Lubina tužio je Promet na nekih 20 milijuna kuna plus kamate za reklame koje su od 1998. godine bile postavljene na tih devet autobusa koje je otkupio od A-Cosmosa, a koje je koristio Promet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.